Home Hiburan Selain Ucapan Tahniah, Yasin Sulaiman Minta PM10 Kaji Undang-Undang Lapuk Mengenai Dadah

Selain Ucapan Tahniah, Yasin Sulaiman Minta PM10 Kaji Undang-Undang Lapuk Mengenai Dadah

Penyanyi dan komposer terkenal, Yasin Sulaiman, sempat merakamkan ucapan tahniah atas pelantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10.

Malah, dia turut menyifatkan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu telah mengharungi perjuangan yang lebih dahsyat berbanding dirinya sebelum ini.

Selain Ucapan Tahniah, Yasin Sulaiman Minta PM10 Kaji Undang-Undang Lapuk Mengenai Dadah

“Saya rasa belum terlewat untuk saya ucapkan tahniah kepada Perdana Menteri yang ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Beliau telah mengharungi perjuangan yang dahsyat namun dengan kuasa Allah, akhirnya dilantik menjadi pemimpin kita. Begitu juga saya mengharapkan agar ada keadilan sewajarnya,” katanya.

IKLAN

Penyanyi lagu popular Mimpi Laila berkata demikian ketika ditemui pihak media selepas sebutan kes berhubung representasi tiga pertuduhan dadah yang dihadapinya di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, Selangor, hari ini.

Menerusi laporan Sinar Harian, penyanyi itu turut berharap Anwar dapat menambah baik undang-undang lapuk yang tidak menepati perkembangan dan peradaban, termasuk kes di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952.

Selain Ucapan Tahniah, Yasin Sulaiman Minta PM10 Kaji Undang-Undang Lapuk Mengenai Dadah

IKLAN

Sehubungan itu, Yasin juga menyifatkan Anwar pasti lebih memahami keadaan tersebut memandangkan beliau pernah berhadapan dengan undang-undang sebegitu.

“Saya berharap agar perdana menteri kita dapat membetulkan undang-undang arkib, undang-undang lapuk yang tidak menetapi perkembangan, pengetahuan serta peradaban.

IKLAN

“Itu telah masuk dalam kes 39B yang beliau pernah hadapi dahulu mengenai kes arkib ini jadi saya berharap dia faham,” tambahnya.

Terdahulu, pada 31 Mac lalu, Yasin mengaku tidak bersalah menanam 17 pokok ganja. Berikutan pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 6B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 6B(3) akta sama Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara seumur hidup dan sebatan tidak kurang daripada enam kali jika sabit kesalahan.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Instagram Yasin Sulaiman & Anwar Ibrahim