Semakan arah kiblat yang ada kalanya tidak tepat dapat dibetulkan tepat jam 5.27 petang hari ini apabila fenomena matahari tegak di atas Kaabah  di Makkah akan berlaku hari ini.

Planetarium Negara dalam satu kenyataan medianya memetik, pada hari Selasa, bersamaan 16 Julai 2019, rakyat Malaysia yang beragama Islam boleh mengesahkan arah kiblat dengan memerhatikan bayang-bayang matahari yang dihasilkan oleh objek-objek tegak tepat pada jam 5:27 petang waktu Malaysia.

Pada ketika itu Matahari berada pada kedudukan tepat di atas Kaabah di Makkah dan kesemua bayang objek-objek tegak di atas permukaan Bumi pada waktu itu akan menghala ke arah Kaabah.

Selain Matahari Tegak Di Atas Kaabah, Ini Lagi Fenomena Unik Dunia Dapat Disaksikan Esok

Selain Matahari Tegak Di Atas Kaabah, Ini Lagi Fenomena Unik Dunia Dapat Disaksikan Esok

Kalau sebelum ini kita was-was dengan kedudukan arah kiblat tempat kita bersolat, justeru itu melalui Peristiwa Istiwa A’dzam yang berlaku dua kali setahun ini dapat menjadi panduan kita mengukur arah kiblat yang tepat.

IKLAN

Satu dari caranya, kita letakkan sejadah dekat dengan tingkap dan kemudian pada waktu ditetapkan kita akan dapat melihat bayang-bayang yang menjadi petunjuk arah kiblat yang tepat.

Jika hari ini kita bakal menyaksikan Peristiwa Istiwa A’dzam iaitu satu peristiwa kedudukan Matahari  berada di titik Zenith ketika Istiwa’. Nilai sudut Istiwa’, Matahari akan bersamaan dengan nilai latitude Makkah di mana Kaabah terletak, esok pula, rakyat Malaysia dan seluruh Asia Tenggara akan dapat menyaksikan gerhana bulan separa yang akan berlaku mulai jam 4.01 pagi dan akan berakhir 6.59 pagi waktu Malaysia.

Selain negera di Asia Tenggara, fenomena Gerhana Bulan Separa yang berlaku setahun sekali ini dapat dilihat di Australia, hampir keseluruhan Asia, Afrika, Eropah dan Amerika Selatan.

Apa itu Gerhana Bulan Separa?

IKLAN

Gerhana Bulan Separa berlaku apabila sebahagian daripada cahaya matahari yang jatuh pada permukaan Bulan, telah terlindung oleh jasad Bumi kita.

Selain Matahari Tegak Di Atas Kaabah, Ini Lagi Fenomena Unik Dunia Dapat Disaksikan Esok
Inilah fenomena Gerhana Bulan Separa yang bakal berlaku esok jam 4.01 pagi dan berakhir 6.59 pagi

Secara amnya, gerhana ini berlaku Bumi akan berada di antara Matahari dan Bulan. Walaupun ia nampak seperti sebaris, tetapi jika dilihat dari satah ‘tepi’, Bulan berada sedikit ke atas daripada garisan Matahari dan Bumi. Ini akan menyebabkan ia tidak akan dilindungi sepenuhnya oleh bayang-bayang Bumi.

Gerhana Bulan berlaku apabila Bulan memasuki kawasan bayang-bayang Bumi. Namun tidak semua gerhana ini berlaku dalam bentuk yang sama. Perbezaannya bergantung kepada kawasan bayang-bayang Bumi yang mana satu, yang sedang dilalui oleh Bulan.

IKLAN

Bayang-bayang Bumi ada 2 kawasan yang dikenali sebagai umbra (paling gelap) dan penumbra (kurang gelap).

Jadi bagi korang yang nak tengok fenomena alam yang bukan selalu terjadi ini, boleh datang ke Planetarium Negara yang akan dibuka kepada awam mulai jam 2:00 pagi pada 17 Julai ini dengan menyediakan beberapa buah teleskop untuk kemudahan orang awam yang berminat untuk menyaksikan fenomena Gerhana Bulan Separa tersebut.

Sebelum berlakunya Gerhana Bulan Separa, sesi pencerapan planet Zuhal dan Musytari akan diadakan di hadapan pintu masuk utama Planetarium Negara bermula seawal jam 2:00 pagi.

Kenampakan fenomena Gerhana Bulan Separa dan juga planet-planet adalah juga bergantung kepada keadaan cuaca semasa.   So gerhana bulan separa ini akan bermula jam 4:01 pagi dan akan berakhir pada jam 6:59 pagi waktu Malaysia. Gerhana pada kali ini akan mencapai maksimum pada jam 5:30 pagi di mana pada waktu itu hampir separuh permukaan Bulan akan dilindungi oleh bayang-bayang umbra Bumi.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI