Foto : Remy Othman untuk Nu IDEAKTIV

 

Manis tinggi lampai orangnya. Menjengah masuk ke kamar penggambaran, si dia punya aura tersendiri biarpun tampil sedikit pendiam. Itu semua berubah apabila jawapan kepada soalan yang diajukan terpacul dari bibir si ratu cantik bergelar doktor pelatih ini. REMAJA raikan salah seorang personaliti Saya #RemajaMalaysia buat edisi 2022, Dr. Lavanya Sivaji

arahan seni FZ AIMMAN teks NOOR AIN NORMAN penyelaras REMAJA jurufoto REMY OTHMAN penerbit video MAYA DEEN & SHERFIQA SHARIDAN susunan grafik AZNIZA AZIZ solekan & dandanan VEE MUHAMAD persalinan NEW BALANCE

Saya #RemajaMalaysia : Kedudukan 40 Terbaik Miss World 2021 Dikenang Dr. Lavanya Sivaji – Isu Digital Ogos 2022

Tanggal 17 Mac 2022 pasti akan tersemat manis dalam kamus hidup Dr. Lavanya Sivaji apabila nama Malaysia berjaya diwakilinya sehingga ke peringkat Top 40 di pertandingan ratu cantik Miss World 2021. Namun itu semua tidak hadir bergolek. Pelbagai pancaroba perlu ditempuhi gadis berusia 25 tahun ini demi melangkah ke tahap itu.

Sebagai wakil negara di edisi ke-70 Miss World yang dilangsungkan di Puerto Rico pada Disember 2021, siapa sangka perjalanan Lavanya di pertandingan tersebut seakan berada di hujung tanduk apabila dia disahkan dijangkiti wabak COVID-19 kira-kira beberapa hari sahaja sebelum pentas akhir Miss World 2021. Situasi ini sedikit sebanyak memberikan tekanan kepadanya.

ARTIKEL BERKAITAN : Kluster MISS WORLD! Beberapa Jam Sebelum Bermula, Pertandingan Ditunda Akibat Kes Covid-19 – REMAJA

Begitupun, tuah dan kerja keras nyata menyebelahi Lavanya apabila organisasi Miss World memutuskan untuk menangguhkan pentas akhir ke bulan Mac dengan hanya memilih 40 orang wakil terbaik untuk bersaing semula di San Juan, Puerto Rico.

Jelas, pakej dan kredibiliti yang ditawarkan oleh Lavanya berjaya memikat hati juri apabila namanya tersenarai dalam kedudukan 40 wakil terbaik itu.

IKLAN

Sebaik sahaja tamat bertanding, doktor lulusan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia ini meneruskan latihan kedoktoran di Hospital Seberang Jaya, Pulau Pinang setelah panjang bercuti rehat demi memberikan tumpuan mewakili negara dalam dunia ratu cantik.

“Sepatutnya saya mula melakukan latihan pada Jun 2021 tetapi ia ditangguhkan hingga ke bulan April 2022. Rakan-rakan lain telah pun memulakan latihan kedoktoran sedangkan saya cuba mengejar bagi menghabiskan latihan. Bagaimanapun, saya tidak menyesali keputusan tersebut. Saya berbangga dapat bersaing dengan nama negara tertera pada kain selempang yang dipakai setiap hari sewaktu di Puerto Rico.”

Saya #RemajaMalaysia : Kedudukan 40 Terbaik Miss World 2021 Dikenang Dr. Lavanya Sivaji – Isu Digital Ogos 2022

“Pada mulanya ibu bapa saya agak khuatir bila mendapat tahu saya dinobatkan sebagai Miss World Malaysia kerana pada mereka, saya mungkin akan terus korbankan peluang housemanship atau ‘lompat’ ke bidang lain. Saya yakinkan mereka bahawa saya mampu melakukan banyak perkara dalam satu-satu masa. Selain menjalani latihan kedoktoran, tidak bermakna saya tidak boleh memberikan komitmen kepada bidang lain yang sama saya minati.

“Setelah mengakhiri fasa ratu cantik itu, kini barulah saya fokus sepenuhnya kepada tanggungjawab sebagai seorang doktor dan tetap meneruskan minat dalam bidang peragaan secara separuh masa,” titip Lavanya.

Dibesarkan di Taman Seri Gombak, Batu Caves, ayah Lavanya merupakan seorang jurutera manakala ibunya pula bergelar seorang jururawat. Mempunyai tiga adik-beradik, abangnya merupakan seorang jurutera dan adik perempuannya bergelar seorang guru. Jelas Lavanya, keluarganya masih belum melahirkan seorang doktor dan inilah yang memahatkan keterujaan dalam dirinya untuk meminati subjek Biologi lalu menyambung pengajian dalam bidang perubatan.

IKLAN

 

Bangga Wakili Maksud Sebenar Diversiti

Bercerita mengenai pengalamannya di Puerto Rico, ia sebenarnya merupakan pertama kali Dr. Lavanya ke luar negara. Perasaan teruja menyelubungi diri namun pada masa yang sama turut merelakan dirinya merendah diri dek dikelilingi wanita berpencapaian tinggi dari seluruh dunia dengan kepelbagaian rupa paras menawan.

“Sejak kecil saya memang suka berada di atas pentas. Tapi tidak pernahlah pula tergambar satu hari nanti akan mewakili negara dalam pertandingan yang antaranya menelek faktor kecantikan.

“Sebelum ini, saya pernah menjadi wakil pertandingan pengucapan awam dan pada tahun 2019, saya sertai sebuah pertandingan ratu cantik khas untuk gadis kaum India dan memenangi tempat keempat. Pada waktu itu, saya sedar keterujaan saya bila berhadapan dengan kamera dan ia menjadi titik tolak buat saya mencuba nasib dalam pertandingan Miss World Malaysia.”

Saya #RemajaMalaysia : Kedudukan 40 Terbaik Miss World 2021 Dikenang Dr. Lavanya Sivaji – Isu Digital Ogos 2022
Persalinan baju T, seluar & kasut. NEW BALANCE

“Pengalaman sebulan di Puerto Rico merupakan kenangan yang tidak akan dilupakan oleh saya. Ini juga merupakan trip pertama saya ke luar negara, secara solo pula tu. Kadangkala, terasa diri ini kerdil melihat wakil negara lain; ada yang cerah, hitam manis. Saya terapkan keyakinan diri setiap hari dengan mengingatkan diri untuk bangga mewakili Malaysia.

“Sewaktu di sana, saya cukup tertarik melihat keunikan wakil-wakil rantau Asia Tenggara yang mewakili maksud sebenar ‘diversiti’. Peserta lain mengenali Malaysia sebagai negara dengan pelbagai kaum di samping kaya dengan makanan serta tradisi. Itu yang membuatkan Malaysia menonjol di pentas antarabangsa,” ujarnya.

IKLAN

Dalam pada itu, Lavanya juga sempat meluahkan harapannya tentang perubahan yang diingini olehnya dalam dunia perubatan.

“Saya rasakan, interpersonal relationship di antara doktor senior dan doktor junior itu penting biarpun baru-baru ini timbul kes-kes yang kurang enak didengar (merujuk kepada kes buli). Saya bersyukur kerana mendapat senior yang baik, tetapi saya tahu ada juga kes di mana pelajar pegawai siswazah dibuli.

“Kalau ditanya apakah perubahan yang ingin saya lihat dalam dunia perubatan ini, mungkin kita boleh memulakan perubahan dalam soal interpersonal relationship antara doktor senior dan junior,” simpulnya.

BACA LAGI : Saya #RemajaMalaysia : Titian 6 Tahun KHAI BAHAR Penuh Makna – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI