Tampil dalam persalinan kuning menyala di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur hari ini, Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan mengumumkan Datin Seri Rosmah Mansor bersalah meminta rasuah RM187.5 juta dan menerima suapan RM6.5 juta membabitkan projek hibrid solar bernilai RM1.25 bilion sebentar tadi.

Isteri mantan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak itu dan pasukan pembelaannya tidak berjaya menimbulkan keraguan munasabah terhadap kesemua tiga tuduhan itu.

“Saya Pernah Menyumbang Kepada Program PERMATA..” Kata-Kata Terakhir Rosmah Mansor Setelah Didapati Bersalah

Setelah keputusan tersebut dibacakan, peguam Jagjit Singh tampil memberikan responnya dengan berkata, “Beliau merupakan isteri setia kepada bekas Perdana Menteri dan ini adalah kali pertama beliau berhadapan dengan sesuatu kesalahan dalam apa jua bentuk. Beliau mempunyai karakter yang tidak tergugat.”

Jagjit juga menambah bahawa Rosmah merupakan mangsa keadaan dan turut merujuk kepada usaha-usaha yang pernah dilakukan olehnya bagi membantu kanak-kanak termasuklah mengasaskan program PERMATA di mana beliau merupakan penaungnya.

IKLAN

Lapor rakan media yang berada di sana, Rosmah tidak menunjukkan sebarang reaksi drastik apabila mendengar keputusan tersebut disebabkan wajahnya yang dilindungi pelitup muka.

Setelah Jagjid mengumumkan bahawa Rosmah sendiri ingin menambah poin-poin lain, dalam nada sedikit sebak beliau berkata, “Saya tidak lagi mahu katakan apa-apa. Saya hormati keputusan anda untuk kesimpulan yang dilakukan atau dari mana ia hadir.

“Tetapi saya ingin katakan bahawa saya mahu meninggalkan kamar mahkamah ini dengan ingatan yang baik mengenai keperluan sesebuah badan kehakiman.

“Saya pernah menjadi First Lady (gelaran kepada isteri seorang Perdana Menteri) dan syaa menyumbang kepada program PERMATA. Saya berminat terhadap PERMATA kerana saya mengambil berat tentang negara. Tugas saya adalah untuk meningkatkan taraf kanak-kanak dan wanita. Tidak pernah terlintas untuk mengambil wang. Saya sedih bila mendengar (dakwaan) saya meminta wang ini. Jika saya nak minta, saya sudah lakukannya dari sumber lain.

IKLAN

“Saya merayu kepada anda. (Keputusan ini) berlaku kepada saya sekarang, ia boleh berlaku kepada anda semua, kepada anak-anak dan cucu-cucu anda.

“Yang Arif, sebagai seorang wanita yang mengambil tugas seorang lelaki dalam mahkamah ini. Lihatlah saya sebagai wanita, berilah belas kasihan dan berperikemanusiaanlah,” katanya.

“Saya Pernah Menyumbang Kepada Program PERMATA..” Kata-Kata Terakhir Rosmah Mansor Setelah Didapati Bersalah

Rosmah didakwa meminta dan menerima suapan daripada bekas Pengarah Urusan Jepak Holding iaitu Saidi Abang Samsudin.

IKLAN

Rasuah itu diterima melalui bekas pegawai khas suaminya Datuk Seri Najib Razak, Datuk Rizal Mansor sebagai ganjaran kerana membantu Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic Hibrid serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel bagi 369 sekolah luar bandar di Sarawak bernilai RM1.25 bilion secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan.

Sumber : (1) (2)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Show comments
IKLAN