Dengan berakhirnya konsert final Big Stage semalam, maka tamatlah perjalanan juri tetap, Ajai dan Aina Abdul dalam membentuk bakat-bakat baru dunia seni.

ARTIKEL BERKAITAN: “Masuk Telinga Kanan, Keluar Telinga Kiri,” – Ajai Kecewa Dengan Kualiti Persembahan Peserta Big Stage?

“Saya Paling Nampak Sisi Artistik Aufa” – Ajai Tekankan Kepentingan ‘Aura & Trademark’ Selaku Seorang Penyanyi!

Meski konsert minggu ke-10 Big Stage malam tadi melabuhkan tirainya dengan mengumumkan Nadeera Zaini sebagai juara, itu bukan bermaksud titik noktah mereka sebagai penghibur.

Malah bak kat juri tetap Ajai, ini merupakan buku permulaan mereka untuk terus melangkau jauh sebagai seorang penghibur.

“Saya Paling Nampak Sisi Artistik Aufa” – Ajai Tekankan Kepentingan ‘Aura & Trademark’ Selaku Seorang Penyanyi!

IKLAN

“Tahniah kepada semua peserta yang telah bertanding malam ini. Namun yang paling penting sekali adalah penglibatan mereka dalam industri agar industri hiburan tanah air kita lebih diwarnai dengan talent – talent baru,” jelas beliau ketika ditemui sidang media semalam.

Ahli kumpulan Exist itu juga menekankan aspek keunikan seseorang penyanyi itu agar mereka dapat kekal lama dalam industri seni hiburan tanah air.

Katanya lagi antara faktor yang perlu sentiasa ditanam dalam jiwa penyanyi muda zaman kini ialah intellectual property (IP), di mana mereka harus mempunyai gaya dan aura tersendiri yang mampu menarik perhatian pendengar tanpa perlu meniru gaya penyanyi lain.

“Saya Paling Nampak Sisi Artistik Aufa” – Ajai Tekankan Kepentingan ‘Aura & Trademark’ Selaku Seorang Penyanyi!

IKLAN

Intellectual property itu sangat penting, sebab dari trademark itulah, pendengar akan mengingati seseorang penyanyi itu.

“Saya dulu bekerja selaku Artists Repertoire (A&R) di Warner Music, di bawah Tony Fernandes.

“Kiranya kerja saya dulu adalah untuk sign artis dan produce lagu untuk mereka dan apa yang saya dapat lihat dalam banyak-banyak peserta, saya paling nampak sisi artistik Aufa as an artist menerusi karakter dan visi dia sebagai seorang penyanyi,” tambah beliau lagi.

IKLAN

Bukan mudah rupanya bagi seseorang penyanyi itu untuk kekal lama dalam industri kerana terdapat pelbagai aspek penting yang perlu ditekankan dan diambil peduli.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER FOTO: Astro Gempak