Ramai ibu bapa yang bekerja hari ini demi sebuah kelangsungan keluarga. Ada ketika mereka memang tidak sempat membuat bekal untuk sarapan anak kerana perlu berkejar ke tempat kerja.

Foto Via Harian Metro

Jadi, Rancangan Makanan Tambahan (RMT) sangat membantu ibu bapa terutamanya dari luar bandar dan golongan berpendapatan rendah bagi memperbaiki keadaan kesihatan, fizikal dan amalan pemakanan. Malah, program ini telah dilaksanakan pada tahun 1979 lagi.

Namun, baru-baru ini tular di media sosial apabila seorang wanita menerusi status yang dimuat naik di laman Facebook, tampil meluahkan rasa kecewa dan terkilan dengan makanan yang diterima oleh cucu saudaranya. Wanita ini mendakwa makanan tersebut merupakan makanan RMT yang diterima di sekolah sebelum dibawa pulang ke rumah.

Foto Facebook Zurina Hassan

Menerusi foto yang dikongsi, dapat dilihat satu bungkusan nasi dengan sedikit kuah tanpa sebarang lauk mahu pun sayur-sayuran.

Ikuti kisah yang dikongsi oleh Zurina Hassan berikut:

Dalam ruangan komen, beliau kemudiannya menyambung lagi:

IKLAN

Yang buat andaian budak itu sudah makan lauk sebagainya, jawapannya tidak. Dia memang bawa balik lebihan ke rumah. Kiranya as where as it is. Boleh tengok gambar ya, ada nampak seperti diusik oleh seseorang? Budaknya sangat cermat, boleh nampak makanan tu masih elok kedudukannya walaupun sudah dibawa balik?

Kedua, sebelum itu, mak dia sudah tanya berkali-kali, takut anak dia sudah makan lauk (jika ada) dahulu. Itu yang dia sedih memikirkan ‘jika’ makanan begitu hari-hari dihidangkan buat anak dia (saya meletakkan ‘jika’ ya.. ‘jika’.. jadi bukan menyalahkan sesiapa). Tunggu siasatan. Telah diajukan pada AJK (harap bukan nanti alasan semata-mata – perkara biasa kalau nak tutup kes).

Maaf kalau ada kata saya tutup komen sebab maybe wrong somewhere, sebenarnya takut dengan komen netizen yang agak melampau bagi saya. Kesian emak budak tu baca.

IKLAN

Actually kisah RMT yang teruk ni bukan kali ni je, memang selalu sahaja ada di mana-mana satu Malaysia. Kita mungkin rasa eh, tak mungkin, tapi realitinya memang ada kes, boleh rujuk kepada PPD. Kenapa sampai ke PPD kalau kata sekolah memantau setiap kali? Sebab ada orang boleh accept, ala makanan budak je, budget rendah je. Ini memang terjadi.

By the way, saya kenal friendlist saya yang selalu komen baik-baik, kalau tegur pun baik. Gaduh pun manja-manja je. Jadi sebab itu saya limit komen pada friendlist saya sahaja. Saya pun jenis kalau komen mungkin ada 1-2 yang harsh selama saya berFB ni, selain itu hanya komen kelakar, mengusik atau komen baik-baik walaupun teguran.

Maaf ya. Peace!”

IKLAN

Respon Menteri Kanan Pendidikan

Mengambil serius perkara ini, menurut laporan mStar, Menteri Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata, Kementerian Pendidikan tidak akan berkompromi dalam perkara yang melibatkan kebajikan pelajar.

“Saya memandang serius dakwaan tersebut dan telah arahkan supaya siasatan lanjut dibuat, termasuk mengenalpasti sekolah yang terlibat,” jelas beliau.

Untuk info, pada tahun 2020, penambahbaikan telah dibuat oleh Kementerian Kesihatan yang menyarankan lebih 20 menu hidangan sihat untuk disediakan oleh pihak kantin sekolah.

Sumber: Zurina HassanmStar