Sejarah sekali lagi bakal tercipta dalam buku kemajuan sains, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) serta dunia penyiaran negara apabila satelit kesepuluh Malaysia, Measat-3D bersedia untuk dilancarkan pada 23 Jun ini.

Measat-3D merupakan sebuah satelit komunikasi yang akan dilancarkan menggunakan roket Ariane 5 dari Pusat Angkasa Lepas Eropah di Kourou, French Guiana.

Satelit Ke-10 Malaysia Bersedia Dilancarkan 23 Jun Ini, Mampu Bertahan 18 Tahun
Pusat Angkasa Lepas Eropah di Kourou, French Guiana. Sumber Foto : ESA

Ia dimiliki syarikat swasta, Malaysia East Asia Satellite Global Berhad (Measat) dan dibangunkan oleh Airbus dengan kos sekitar RM1.2 bilion.

Menurut Ketua Pengarah Agensi Angkasa Malaysia (MYSA) iaitu Azlikamil Napiah, pelancaran akan disaksikan oleh delegasi dari Malaysia termasuklah wakil Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), wakil Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) dan MYSA selaku peneraju angkasa negara.

IKLAN

Untuk pengetahuan korang, setiap satelit yang dilancarkan mempunyai jangka hayat masing-masing. Oleh sebab itu, mana-mana satelit perlu digantikan dari semasa ke semasa bagi kelangsungan rakyat.

Contohnya seperti satelit Measat-3D ini, ia dijangka mempunyai jangka hayat sehingga 18 tahuun dan bakal menggantikan satelit komunikasi Measat yang sudah tidak aktif dan brfungsi.

Ia juga merupakan satelit keenam Measat dengan dua lagi satelit masih aktif beroperasi buat masa ini; iaitu Measat-3A (dilancarkan pada 2009, dijangka beroperasi hingga 2024) dan Measat-3B (dilancarkan pada 2014, dijangka beroperasi hingga 2029).

IKLAN
Satelit Ke-10 Malaysia Bersedia Dilancarkan 23 Jun Ini, Mampu Bertahan 18 Tahun
Pandangan Pusat Angkasa Lepas Eropah di Kourou, French Guiana dari angkasa lepas. Sumber Foto : ESA.INT

Di antara kelebihan satelit Measat-3D ini adalah ia akan memberikan liputan komunikasi yang lebih meluas memandangkan kapasitinya telah ditambah. Selain itu, ia juga akan membantu dari aspek Internet of Thing (IoT) meliputi komunikasi, internet, kelajuan penghantaran data, data komunikasi dan telefon yang dipertingkatkan kapasitinya.

Selain itu, satelit Measat-3D ini juga akan menyediakan kapasi C dan Ku-Band konvensional untuk memastikan pertumbuhan dan kesinambungan perkhidmatan bagi penyiar terkemuka dunia serta televisyen satelit DHT kepada lebih 20 juta isi rumah di Malaysia, Indonesia dan India.

IKLAN

Mengenai apa yang bakal terjadi kepada tujuh satelit milik Malaysia yang sudah tidak aktif di angkasa lepas kini, Azlikamil berkata, negara akan terus memantaunya secara teliti bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku yang boleh menyebabkan bencana di angkasa.

Harapnya adalah siaran langsung sewaktu pelancaran Measat-3D kan! Nak juga tengok momen bersejarah itu.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI