Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan insiden letupan besar yang telah menggegarkan Beirut, Lubnan jelas mengejutkan penduduk dunia, terutama di negara sesaudara Islam seperti Malaysia.

Lebih 100 orang nyawa tak bersalah terkorban dan menyebabkan kecederaan kepada 5,000 rakyat Lubnan.

Salahkan Kumpulan Elit Yang Korupsi, Perdana Menteri Lubnan Letak Jawatan

Malah kejadian yang berlaku di pelabuhan akibat letupan di baja ammonia itu telah mengakibatkan seluruh ibu kota itu terjejas dengan gegaran dan bunyi kuat, sehingga bekalan elektrik terputus di beberapa buah daerah berdekatan.

Terbaru, akibat insiden yang berlaku ini kerajaan Lubnan dibubarkan apabila Perdana Menteri Hassan Diab meletakkan jawatan semalam di tengah-tengah kemarahan di dalam dan di luar kerajaannya berhubung letupan bom ini.

Salahkan Kumpulan Elit Yang Korupsi, Perdana Menteri Lubnan Letak Jawatan

IKLAN

Hassan Diab mempersalahkan ketidakcekapan serta endemik korupsi yang berlaku selama berdekad dalam kelas pemerintahan sebagai punca kejadian tersebut berlaku.

“Hari ini kami tunduk kepada rakyat dan tuntutan mereka supaya mempertanggungjawabkan mereka yang bertanggungjawab kepada bencana yang disembunyikan selama tujuh tahun,” katanya pada perutusan disiarkan saluran televisyen negara itu.

Beliau turut menyalahkan kumpulan elit politik yang ‘korup’ kerana letupan 4 Ogos lalu.

“Kerana itulah hari ini saya mengumumkan pengunduran kerajaan.”

Politik Lubnan dikuasai oleh bekas-bekas panglima perang semasa dalam Perang Saudara yang berlaku pada tahun 1975 hingga 1990 dan mengubah mereka yang berpakaian tentera kepada pakaian sut.

IKLAN

Salahkan Kumpulan Elit Yang Korupsi, Perdana Menteri Lubnan Letak Jawatan

“Rasuah yang mereka lakukan mencipta tragedi ini.

“Antara kita dan perubahan adalah berdirinya dinding yang tebal yang dilindungi oleh taktik kotor,” katanya.

Perkembangan itu berlaku susulan tunjuk perasaan anti-pembaharuan hujung minggu lepas yang ganas yang mana 728 orang cedera dan seorang pegawai polis terbunuh di tengah tindakan keras oleh pasukan keselamatan.

IKLAN

Hassan Diab, yang dilantik pada Disember lalu, adalah Perdana Menteri kedua Lubnan yang meletak jawatan dalam tempoh 10 bulan.

Untuk info, Lubnan merupakan negara terkecil di seluruh benua Asia dengan hanya berukuran 10.452 km persegi.

Letupan 4 Ogos itu berlaku ketika Lubnan sudah pun terheret krisis ekonomi yang menjunamkan nilai mata wang, menyebabkan jutaan rakyatnya hidup dalam kemiskinan dan pada masa sama berdepan wabak COVID-19 yang mengganas.

Jadi mari lah kita doakan agar saudara seIslam kita terus dilindungi oleh NYA.

Sumber: BBC

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI