Foto Via Pexels

Setiap wanita pasti memiliki bra ‘favorite’ yang telah dipakai selama bertahun-tahun. Tahukah kamu bahawa bra yang sudah melebihi satu tahun biasanya menyimpan bakteria dan kotoran. Selain itu juga, daya elastik pada bra tersebut sudah berkurang sehingga tidak mampu lagi untuk menyokong payudara kamu dengan baik.

Sakit Kepala Salah Satu Tanda Perlu Tukar Bra Baru, ‘Alert’ Ganti Setiap 6 Bulan
Foto Via Pexels

Pakar juga mengesyorkan setiap wanita untuk tukar bra bagi setiap 180 kali pemakaian atau selepas 6 bulan. Tapi ada kesan buruk ke jika menggunakan bra dalam waktu yang lama?

Macam-macam boleh jadi pada badan, bukan sahaja luaran malah dalaman pun boleh terkesan disebabkan oleh pemakaian bra yang tidak sesuai.

1 .Kerap sakit kepala

IKLAN

Ramai yang tak tahu, bra yang salah pun boleh menyebabkan sakit kepala. Ini kerana otot-otot badan dalam bra terpaksa bekerja lebih keras untuk kekalkan bentuk badan yang baik. Bila berada dalam tempoh yang lama, ia boleh menyebabkan seseorang itu mengalami sakit kepala.

2. Alami refluks asid
Pakai bra yang ketat atau salah pun boleh menyebabkan beberapa gejala refluks asid seperti pedih ulu hati, sakit dada dan gastrik. Lagilah kalau pakai bra yang ketat, tekanan di bahagian perut boleh menyebabkan asid dalam perut ditolak ke bahagian esofagus bawah sehingga menyebabkan refluks asid terjadi.

IKLAN

3. Masalah pada kulit badan
Bila pakai bra yang tak sesuai atau ketat, bra akan bergesel pada kulit sehingga badan mengeluarkan peluh berlebihan, kerengsaan dan keradangan. Malah ketika ini bakteria yang berada di permukaan kulit juga akan mudah masuk dalam folikel rambut sehingga terjadinya ruam dan gatal-gatal di badan.

4. Sakit pada bahagian badan atas
Bukan sahaja bra yang ketat boleh beri kesan pada badan, bra yang longgar pun sama. Jika pakai bra longgar, kamu akan alami sakit pada bahagian baju dan belakang kerana ia tidak dapat menyokong payudara. Malah bila ketatkan bahagian tali, ia akan beri kesan pada bahagian bahu seperti sakit, kerengsaan dan lenguh.

IKLAN

5. Payudara sendat dan asyik terkeluar 
Apabila payudara mula membesar dan berubah saiz, cup bra yang sedia ada akan menjadi kecil dan tidak sesuai. Bila pakai cup yang tak sesuai ia akan menyakitkan dan merimaskan payudara, lagi-lagi bila ada besi di bawahnya.

Jadi, dah boleh la check dalam almari pakaian dalam korang tu. Semoga bermanfaat!

Sumber : Bustle.com