Foto: IDEAKTIV / Shahir Osman & Azfarina Sulaiman

 

She is bold, confident & definitely funny! 

 

Bunga Isme atau nama sebenarnya Noor Ayu Fatini Mohd Bakhari Jailani pernah mencuri perhatian dunia setelah muncul dalam artikel The New York Times dan video Bloomberg sebagai seorang penyanyi rap wanita.

25 Under 25: Gelaran ‘Rapper Berbaju Kurung’ Beri Tekanan Pada BUNGA?

Sebagaimana kita tahu, genre rap bukanlah sesuatu yang asing di bumi Malaysia, sering mendapat tempat dihati anak muda, remaja tidak kurang juga golongan kanak-kanak dan orang dewasa. Apa tidaknya, bait-bait lirik yang diturunkan di dalam lagu-lagu rap kebiasaannya memberi kesan yang mendalam terhadap diri penyanyi dan juga pendengar.Betul tak?

Dengan imej yang ‘unik’ sebagai seorang rappers tentunya kita ingin mengenali dengan lebih rapat dengan anak kelahiran Perak ini. REMAJA sempat menjemput Bunga Isme untuk sesi fotografi dan temuramah untuk isu 25 under 25 sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

 

IKLAN

16 Baris

Mula mencipta nama selepas muncul video Youtube bertajuk ’16 Baris’ bersama Joe Flizzow merupakan pencapaian yang boleh dibanggakan oleh dirinya. Untuk maklumat semua, video Youtube bertajuk ’16 Baris’ bersama Joe Flizzow sehingga kini sudah mencecah dua juta tontonan. Wow!

25 Under 25: Gelaran ‘Rapper Berbaju Kurung’ Beri Tekanan Pada BUNGA?

Selain itu, pencapaian gadis ini di mata antarabangsa juga memberi inspirasi buat generasi muda berhijab diluar sana untuk tampil menyerlahkan bakat terpendam. Membawa imej berbaju kurung dan dilengkapi dengan tudung, ianya sedikit sebanyak dapat membantu penerimaan orang ramai terhadap penyanyi lagu rap wanita yang sebelum ini dimomokkan sebagai genre yang kasar.

Bunga juga kini mula berjinak menceburkan diri dalam bidang lakonan selepas membintangi telefilem Aku, Bunga arahan Kabir Bhatia dan dibintangi bersama Ben Amir dan Naim Daniel.

IKLAN

 

Trademark Baju Kurung

Menurut Bunga, beliau memang akan mengunakan baju kebanggaan orang melayu terutamanya bagi wanita iaitu baju kurung ketika membuat persembahan kerana itu merupakan trademark beliau. Untuk menjadi penyanyi rap wanita tidak semestinya perlu berkelakuan seperti lelaki dan juga samseng jadi tiada masalah untuk dia memakai baju kebangsaan Malaysia ini.

“Saya memang suka pakai baju kurung yang tradisonal dan lama-lama macam kurung kedah, kurung Pahang”, ujar pelajar UiTM Seremban ini.

IKLAN

Menariknya lagi, Bunga Isme sempat berkongsi punca beliau memilih nama pena ‘Bunga’ sebagai simbol wanita.

25 Under 25: Gelaran ‘Rapper Berbaju Kurung’ Beri Tekanan Pada BUNGA?

Idea Mengarang Puisi

Bunga mengakui bahawa beliau merupakan seorang yang gemar mengarang puisi. Jadi idea menulis ini selalunya akan datang pada waktu malam dan selalunya saya akan meminta pandangan orang lain untuk mendapatkan idea yang lagi bagus terutamanya kawan baik saya, Amzar Sabri. Walau bagaimanapun, Bunga tidak menafikan bahawa terdapat cabaran yang perlu dihadapinya di musim pandemik ini terutamanya untuk membuat persembahan.

Dua tahun di industri muzik, Bunga bersyukur dan bangga dengan dirinya. Sebelum ini pun saya cari duit sendiri, saya pernah kerja di mall jadi promoter sebab tak nak susahkan ibu bapa dan keluarga.Bunga mengimpikan untuk terus mengembangkan kariernya sehingga ke seluruh dunia dan mempunyai perniagaan sendiri.

Walaubagaimana pun, akhir kata banyak lagi yang perlu dipelajari dalam muzik dan bukan sahaja dalam pembikinan lirik kerana saya pun baru menapak dalam bidang muzik tanahair ini.  REMAJA ucapkan all the best dan moga sentiasa success di masa akan datang!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI