Seorang warga Indonesia, Reynhard Sinaga telah dihukum penjara seumur hidup di Manchester, England selepas didapati bersalah terhadap lebih daripada 150 tuduhan, termasuk 136 tuduhan rogol.

Wah, dasyhat betul. Tapi lebih dasyhat lagi, lelaki itu melakukan jenayah terhadap lelaki dengan mengajak mereka ke kediamannya dan memberi tawaran tempat tinggal serta hidangan minuman keras.

Hakim di mahkamah Manchester, Suzanne Goddard menyifatkan lelaki yang berasal dari Jambi, Indonesia itu sebagai ‘predator seksual yang jahat’ yang menjerat lelaki muda mabuk. Kes ini merupakan kes perkosa paling besar dalam sejarah hukuman di England yang melalui empat tahap sejak Jun 2018 sehinggalah keputusan di buat pada Isnin lalu, 6 Januari 2020.

Reynhard Sinaga Dipenjara Seumur Hidup Kerana Merogol 136 Lelaki
.

Berdarah tapi tetap diperkosa

Dalam 159 dakwaan yang dibuat, seorang mangsa didapati telah pun diperkosa oleh Reynhard berkali-kali namun dia menyangkal telah melakukan permerkoasaan sebaliknya menyatakan bahawa mereka melakukan hubungan seksual atas dasar suka sama suka.

Dokumen keputusan sidang tahap kedua yang dibacakan pada 21 Jun 2019, Hakim Goddard secara khusus telah menyebut mangsa lelaki muda yang diperkatakan diperkosa secara ‘brutal’ oleh Reynhard yang datang ke England dengan visa mahasiswa sejak Ogos 2007 lalu.

IKLAN

“Anda memperkosa mangsa sebanyak 7 kali dengan memperkosa melalui anu selama 8 jam ketika dia berada di apartmen anda. Dia kelihatan dalam keadaan yang sangat mabuk saat anda mula menfilemkan adegan bersama dan ketika dia tidak sedar, anda memperkosanya berkali-kali sambil terus menekannya saat dia mula bersuara,”

Reynhard Sinaga Dipenjara Seumur Hidup Kerana Merogol 136 Lelaki
Bilik tidur dimana sebahagian daripada jenayah pemerkosaan dilakukan disini

.

“Anda terlihat menyeka anunya dengan tisu atau kain dan terlihat adanya kesan darah pada waktu itu kerana tindakan seksual anda. Namun, ia tidak membuatkan anda berhenti dan sebaliknya terus memperkosa melalui anu saat mangsa tidak sedarkan diri,” kata Hakim Goddard.

IKLAN

Seram pula bila mendengar kenyataan yang telah diberikan oleh hakim ketika kes ini dijalankan di mahkamah.

Terima hukuman setimpal

Kesemua mangsa yang diperkosa tidak sedarkan diri kerana tertuduh telah meletakkan ubat bius ke dalam minuman keras mereka. Difahamkan juga ada mangsa yang mengalami depresi dah hampir membunuh diri kerana mengetahui bahawa dia telah diperkosa.

IKLAN
Reynhard Sinaga Dipenjara Seumur Hidup Kerana Merogol 136 Lelaki
Reynhard menawarkan minuman keras yang telah dicampur ubat bius kepada mangsa

.

Hm, memang berat kes ni dan wajarlah jika pesalah dikenakan hukuman penjara seumur hidup. Perbuatan pelaku ini juga boleh memberikan kesan trauma yang teruk kepada mangsa dan disebabkan itu hakim telah menjatuhkan hukuman yang setimpal buatnya.

Semoga kisah ini dijadikan teladan buat kita semua. Bila dah diberi peluang untuk sambung pelajaran ke luar negara, jangan pula ada yang ambil kesempatan untuk melakukan perkara-perkara tidak bermoral pula.

Kesian keluarga pula yang menanggung beban dan malu nanti.

Sumber: BBC Indonesia

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI