Selepas hampir kesemua watak terkenal superhero dari komik difilemkan, kebelakangan ini pula muncul trend baru dengan mengetegahkan karakter-karakter anti-hero yang tidak kurang popular.

Dan bila berbicara tentang karakter komik pastinya kita tidak akan terlepas daripada nama MARVEL. Namun uniknya disebabkan hak perfileman yang diberikan dahulu menyaksikan banyak watak-watak MARVEL terbahagi kepada tiga penerbit berbeza.

Contohnya Marvel Cinematic Universe (MCU) diterbitkan sendiri oleh Marvel Studio (yang dimiliki oleh Walt Disney), X-MEN pula oleh 20th Century Fox dan ‘universe‘ Spider-Man oleh Sony Pictures Entertainment.

Walaupun Spider-Man kini telah ‘dikembalikan’ kepada Marvel Studio namun secara teknikalnya Sony Pictures Entertainment masih memiliki hak perfileman watak tersebut. Dan disebabkan itulah mereka telah bekerjasama dengan Marvel Studio menerbitkan ‘Spider-Man: Homecoming’ dan sekali gus membenarkan karakter itu disertakan di dalam MCU.

[REVIEW] ‘VENOM’, Filem Anti-Hero Yang Ada Potensi Best, Tapi…

BACA: 10 Fakta Perlu Korang Tahu Sebelum Menonton ‘VENOM’!

Tapi berbeza pula untuk filem terbaru ‘Venom’ yang kini ditayangkan di seluruh negara. Filem yang mengetengahkan musuh utama Spider-Man di dalam komik ini dijadikan sebagai filem solo dengan tema anti-hero.

IKLAN

Menariknya, ‘Venom’ yang dilakonkan oleh Tom Hardy ini tidak mempunyai kaitan atau berkongsi ‘universe‘ dengan watak Spider-Man di dalam MCU. Mereka turut menegaskan bahawa ‘Venom’ adalah stand alone movie yang tersendiri.

Jadi bagaimanakah filem ‘Venom’ ini?

Plotnya berkisar tentang seorang wartawan penyiasat bernama Eddie Brock yang memiliki kehidupan cukup sempurna; karier yang baik, teman wanita yang cantik serta diberi kebebasan oleh majikan untuk melakukan apa sahaja kerana populariti yang diraihnya.

[REVIEW] ‘VENOM’, Filem Anti-Hero Yang Ada Potensi Best, Tapi…

IKLAN

Namun segalanya berubah buat Eddie apabila dia telah terlibat dalam penyiasatan terhadap Carlton Drake, seorang bilionair yang juga seorang pencipta genius dan ketua Life Foundation.

Dalam pada masa yang sama, sebuah kapal angkasa milik Life Fapundation yang menjalani misi ke angkasa lepas terhempas bersama-sama dengan empat jenis entiti makhluk asing dikenali sebagai symbiote.

Sujujurnya ini bukanlah pertama kali kita diperkenalkan dengan watak Venom di layar perak. Menerusi ‘Spider-Man 3’, watak ini pernah dibawa oleh Topher Grace yang telah dikritik hebat.

[REVIEW] ‘VENOM’, Filem Anti-Hero Yang Ada Potensi Best, Tapi…

IKLAN

Menerusi filem ini, Tom Hardy telah melakukan yang terbaik membawakan watak Eddie Brock. Tapi malangnya hanya itulah perkara yang baik boleh dipuji di dalam filem ‘Venom’.

Terdapat banyak kecelaruan di dalam memperkenalkan origin di mana sebenarnya asal kumpulan symbiote dan apakah sebenarnya motif mereka selepas tiba di bumi.

Sebagai penonton, REMAJA juga keliru dengan motif Venom yang dengan mudah menerima badan Eddie Brock sebagai hos tanpa sebarang penjelasan. Kita seolah-olah disuap dengan setiap informasi yang tidak diberikan dengan cukup jelas. Kecelaruan ini jugalah menyebabkan perkembangan karakter Eddie menjadi sangat terhad dan kadangkala jenaka yang diketengahkan bersifat sangat slapstik dan murahan.

Dari segi aksi pertarungan dan kesan khas CGI juga ia nampak seolah-olah filem yang dihasilkan pada 10 tahun lalu. Sebagai sebuah filem pada mulanya diangkat sebagai antara karya anti-hero terhebat ia ternyata tidak berhaya memenuhi jangkaan tersebut.

Agak sayang kerana barisan pelakon hebat yang terdiri daripada Tom Hardy, Michelle William dan Riz Ahmed terpaksa bergelut dengan skrip yang cukup unforgetable bagi penonton. Malah karakter ‘Venom’ itu sendiri sangat mudah untuk kita lupakan kerana tiada apa yang istimewa melainkan penampilannya yang cukup mengerikan.

RATING: 2/5

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI