Baru saja berlangsung konsert pertama Big Stage 2020 malam tadi, sudah mula wujud kontroversi dan menjadi bualan masyarakat. Bukan melibatkan peserta yang bertanding sebaliknya melibatkan juri iaitu komposer terkenal iaitu Ajai.

Dilihat begitu kedekut memberi markah kepada peserta Hafiz Zainal yang membawakan lagu Fly Me To The Moon nyanyian asal Frank Sinatra di mana Ajai atau nama sebenarnya Faizal Maas dilihat hanya memberikan dua markah saja kepada peserta tersebut.

Isu ini kemudian menjadi perdebatan panjang kerana penonton melihat Ajai kedekut dalam soal pemberian markah walau penonton merasakan Hafiz sudah membuat persembahan terbaik pada malam semalam.

Ekoran sikapnya yang dilihat agak tegas, wujud satu petisen yang mahukan Ajai berundur dari kerusi juri hingga menjadi trending di twitter.

Menerusi Remove Ajai as Jury member – Big Stage 2020 – Sign the Petition! http://chng.it/hmXM2pD4 via setakat ini seramai 5212 orang sudah menandatangani petisen tersebut (setakat artikel ditulis).

IKLAN

Fuhhh! Memang power netizen nie.


Tapi sebelum korang tandatangan petisen tu, bacalah dulu pandangan Ajai mengenai isu dikaitkan dengannya. Sebagai orang lama dalam industri seni ditambah ilmu dimiliki, Ajai pastinya lebih tahu berbanding kita yang hanya mendengar sedap atau tak nyanyian seseorang.

IKLAN

Ya, kita juga jujur! Kalau lagu sedap, suara sedap kita akan cakap sedap. Tapi kalau muka hensem tapi suara ke laut, mesti kena kritik. Betul tak?

Semasa sidang akhbar malam tadi, Ajai menjelaskan dia berhadapan masalah teknikal dalam sistem penguncian majalah.

IKLAN

Walau bagaimana pun kata Ajai, dia tetap harus memberikan markah kepada Hafiz.

“Jujurnya, saya nak bagi markah kosong kepadanya kerana bagi saya, itu adalah ABRSM sebab kalau kita pergi ke ABRSM, salah sedikit, kita out of tune kita dah dikira gagal semua," katanya semasa sidang media Big Stage yang diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) sejurus berakhir konsert mingguan pertama itu.

ABRSM merupakan teori dalam pembelajaran seni muzik yang membantu membina kemahiran seseorang penyanyi dalam disiplin nyanyian.

Hah! Dengar abang Ajai dah bagi tahu. Jadi tak salahkan untuk dirinya menilai dan apa pun diharap semua peserta yang bertanding dalam Big State 2020 kali ini benar-benar bersedia dan boleh tahan kritikan. Lagi pun juri nak “mengajar”, bukan nak terus lemahkan semangat kita. Ambil positif setiap kata-katanya ya.