Perkhabaran Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang baru sahaja diumumkan merupakan sesuatu yang telah dijangka oleh ramai pihak.

Ini memandangkan situasi pandemik semasa akibat penularan wabak Covid-19 yang semakin meruncing di seluruh dunia.

REMAJA mendapatkan komen daripada salah seorang atlet yang berjaya melayakkan diri ke Sukan Olimpik Tokyo 2020 iaitu penerjun negara, Dhabitah Sabri mengenai hal ini.

Rela Jaga Kesihatan Daripada Teruskan Sukan Olimpik 2020, Dhabitah Sabri Tak Kecewa

Adakah Bitah merasa kecewa?

IKLAN

“Hendak kata kecewa sepenuhnya itu tidaklah juga. Ya kami sudah melakukan persiapan, tetapi seperti yang kita semua tahu, health always comes first.

“Saya lebih rela jaga kesihatan sebaik mungkin daripada merisikokan diri sendiri dengan situasi yang kita hadapi sekarang.

“Setelah menerima berita penundaan itu, saya pandang ke arah positif dan melihatnya sebagai peluang untuk saya memperbaiki diri dengan lebih teliti. Masa yang ada ini akan diisi secara produktif.

IKLAN
Rela Jaga Kesihatan Daripada Teruskan Sukan Olimpik 2020, Dhabitah Sabri Tak Kecewa
Dhabitah bersama pasangan penerjun semasa memenangi pingat emas di Sukan SEA 2019.

“Kepada remaja di luar sana, saya tahu kita semua kalau boleh ingin keluar dan berjumpa dengan kawan-kawan. Cuma buat masa sekarang tak rugi pun untuk kita tangguhkan dahulu aktiviti lepak.

“Ambik masa ini untuk diluangkan ‘quality time’ bersama keluarga dan lakukan perkara berfaedah. Kerajaan pun sudah mengeluarkan arahan sehabis lembut, jadi janganlah kita ‘gatal’ pula untuk keluar.

It is better to be safe than sorry okay,” pinta Bitah yang turut menghabiskan masa kini kerap melakukan senaman di rumah.

IKLAN

*

Terdahulu semalam, Majlis Olimpik Antarabangsa (IOC) dan Jawatankuasa Penganjur Tokyo 2020 mengambil keputusan untuk menangguhkan Sukan Olimpik 2020 dan Sukan Paralimpik 2020 ke tahun hadapan.

Keputusan itu diambil setelah sesi sidang video di antaran Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe, dan Presiden IOC Thomas Bach.

Sekaligus ini merupakan penangguhan pertama Sukan Olimpik dalam sejarah 124 tahun penganjurannya, walaupun kejohanan terbesar dunia itu pernah dibatalkan pada tahun 1916, 1940 dan 1944 disebabkan Perang Dunia.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI