(Dari Kiri) Amanda Obdom dari Thailand, Rabiya Mateo dari Filipina dan Francisca Luhong James dari Malaysia

 

Persaingan untuk mewakili negara ke pertandingan ratu cantik Miss Universe sudah semestinya sengit pada setiap tahun.

 

Pada tahun ini, situasi pandemik akibat wabak Covid-19 di seluruh dunia memaksa setiap negara akur dengan norma baharu dalam menganjurkan pertandingan ratu cantik.

Bagaimanapun, itu tidak menghalang 5 buah negara dari rantau ASEAN ini untuk memahkotakan wakil negara masing-masing ke Miss Universe 2020.

Terbaru, kuasa besar ratu cantik iaitu Filipina telahpun memilih wakilnya untuk meneruskan legasi yang ditinggalkan oleh beberapa juara Miss Universe sebelum ini seperti Pia Wurtzbach dan Catriona Gray.

Siapakah mereka, jom lihat senarai ini.

 

01

FILIPINA

Ratu Cantik Filipina Jadi Wakil Kelima ASEAN Ke Miss Universe, Siapa Mereka?
Rabiya Mateo.

Nama pemenangnya saja sudah membawa maksud Puteri ataupun Ratu.

Gadis kacukan Filipina-India, Rabiya Mateo, 23 merupakan pemenang terbaru dari rantau ASEAN setelah dia dimahkotakan sebagai Miss Universe Filipina 2020, hari ini.

Rabiya berdepan cabaran sengit daripada beberapa peserta kegemaran seperti naib juara Ysabella Ysmael, Michelle Gumabao (3), Pauline Amelinckx (4) dan Kimberly ‘Billie’ Hakenson (5). Namun, peserta dark horse ini berjaya mengenepikan empat peserta tersebut setelah melakukan persembahan yang cukup lancar pada segmen pakaian mandi, gaun dan sesi soal jawab.

Sedikit info mengenai Rabiya, graduan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Fisioterapi ini merupakan calon ‘Valedictorian’ ataupun pelajar terbaik pada tahun 2018 dari Kolej Kedoktoran Iloilo.

IKLAN

Sepanjang musim pandemik, Rabiya aktif melakukan kerja-kerja kemanusiaan seperti menyediakan makanan kepada frontliners di hospital serta membantu mengutip dana untuk membeli pakaian PPE buat frontliner kesihatan dan pemandu teksi di sana.

 

02

MALAYSIA

Ratu Cantik Filipina Jadi Wakil Kelima ASEAN Ke Miss Universe, Siapa Mereka?
Francisca Luhong James.

Yes guys, Malaysia pun sudah mempunyai wakil.

Sejak menyandang gelaran Miss Universe Malaysia pada 5 September lalu, kelibat Francisca Luhong James seakan berada di mana-mana. Malah, Fran, 25 juga sempat untuk melakukan trip ‘homecoming’ ke negeri kelahirannya, Sarawak.

Fran yang mempunyai darah kacukan Kayan-Kenyah dan Iban-Dayak tidak sabar untuk membawakan nama negara dan kebudayaan dirinya ke pertandingan Miss Universe kelak. Masakan tidak, Fran ialah wanita Dayak pertama yang pernah menjuarai dalam sejarah pertandingan.

Selain itu, Fran memaklumkan dalam temuramah eksklusif bersama REMAJA bahawa dia teruja untuk meneruskan kempen ‘Women Rise’. Ia bertujuan bagi membantu wanita Malaysia mempunyai platform untuk memperbaiki kualiti kehidupan dan mempunyai semangat berjuang.

 

IKLAN

 

03

THAILAND

Ratu Cantik Filipina Jadi Wakil Kelima ASEAN Ke Miss Universe, Siapa Mereka?

Jika pada tahun 2019, Thailand berjaya menempatkan negara mereka di kedudukan Top 5 – all thanks to Paweensuda Drouin. Wakil Thailand berdarah kacukan Thai-Kanada itu meneruskan legasi wakil 2016 dan 2017 Thailand yang berjaya memperolehi kedudukan Top 5/6.

Untuk edisi 2020 ini, Thailand menobatkan model berusia 27 tahun, Amanda Obdam sebagai wakil ke Miss Universe. Menariknya, Amanda juga memiliki darah kacukan Thai-Kanada seperti Paweensuda.

Sedikit info mengenai Amanda, graduan Pentadbiran Perniagaan dan Ekonomi daripada University of Toronto, Kanada ini merupakan penyokong kegiatan kesedaran kesihatan mental dan ingin menyebarkan lagi kesedaran mengenainya.

 

04

INDONESIARatu Cantik Filipina Jadi Wakil Kelima ASEAN Ke Miss Universe, Siapa Mereka?

IKLAN

Ayu Maulida, 23 yang mesra dengan panggilan Ayuma merupakan di antara wakil rantau ASEAN terawal yang dinobatkan sebagai juara. Usai memenangi pertandingan Puteri Indonesia 2020 pada bulan Mac, dia kini aktif menjalankan tugas bersama Yayasan Puteri Indonesia di Jakarta.

Anak kelahiran Surabaya ini juga merupakan graduan jurusan undang-undang daripada Universitas Airlangga, Surabaya. Pada ketinggian 179sm, tidak hairanlah Ayuma banyak terlibat dengan dunia modelling. Malah dia juga pernah penyertai pertandinggan Asia Model Festival 2019 dan berjaya menyandang gelaran Face of Asia.

 

05

VIETNAM

Ratu Cantik Filipina Jadi Wakil Kelima ASEAN Ke Miss Universe, Siapa Mereka?

Seawal bulan Disember tahun lepas lagi, model Nguyen Tran Khanh Van telah dinobatkan sebagai Miss Universe Vietnam dengan mengenepikan saingan 43 orang peserta lain.

Anak kelahiran Ho Chi Minh City ini pernah mengambil jurusan Seni Pementasan & Perfileman daripada Ho Chi Minh City Universiy dan bercita-cita untuk meneruskan impian menjadi seorang pelakon.

 

Negara ASEAN Yang Masih Tiada Wakil

Sementara itu, empat lagi negara dari rantau ASEAN masih belum memahkotakan sesiapa. Ini memandangkan situasi pandemik Covid-19 yang memaksa mereka untuk menangguhkan pertandingan buat masa ini.

Ini termasuklah Myanmar, Laos, Cambodia dan Singapura. Walaupun lima buah negara yang sudahpun memiliki wakil (di atas) mempunyai potensi yang cerah untuk pergi jauh di Miss Universe 2020 kelak, kita tidak boleh menidakkan kehebatan 4 lagi buah negara ini.

Untuk pengetahuan, Miss Myanmar dan Miss Laos pernah memenangi kategori Kostum Nasional terbaik; masing-masing pada tahun 2017 dan 2018.

Ratu Cantik Filipina Jadi Wakil Kelima ASEAN Ke Miss Universe, Siapa Mereka?
Miss Myanmar.
Ratu Cantik Filipina Jadi Wakil Kelima ASEAN Ke Miss Universe, Siapa Mereka?
Miss Laos.

All the best girls!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI