Foto Hiasan : Watak lakonan Yoo Su-bin dalam drama Korea Start-Up yang juga bergelut dengan soal perniagaan SME.

 

Di saat ramai yang terjejas akibat pandemik COVID-19 yang melanda negara sekarang, remaja merupakan antara golongan yang menerima impak terbesar. Bagi remaja yang masih bersekolah, tentunya mereka tertekan dengan situasi Pengajaran dan Pembelajaran dari Rumah (PdPR) yang dijangka berterusan hingga suku keempat tahun ini.

Bagi remaja lepasan sekolah menengah, kolej serta universiti pula yang memilih untuk terus menceburi bidang pekerjaan; jujurnya tidak banyak peluang pekerjaan yang menanti mereka sekarang.

Faktor kekurangan peluang telah ini menyakinkan sebilangan besar remaja Malaysia untuk mencuba nasib berniaga peniaga kecil hingga sederhana (SME) menerusi perniagaan jenis start-up; sama ada secara atas talian mahupun stor fizikal.

via GIPHY

Biarpun semangat yang ditunjukkan itu wajar dipuji, realitinya; tidak banyak perniagaan yang muncul ibarat cendawan tumbuh selepas hujan ini mampu bertahan lama. Paling-paling pun mungkin sekadar dua ke tiga bulan saja sebelum ia terpaksa gulung tikar. Bukan produk jualan yang harus dipersalahkan tetapi percaturan yang dibuat oleh peniaga remaja itu sendiri.

Jom kita lihat lima cara bagi memastikan sesebuah perniagaan kecil bioleh mempunyai ‘foundation’ kukuh bagi menjamin ia mampu bertahan lama.

 

01

Setiap peniaga harus serius dalam menentukan hala tuju perniagaan sebelum memulakannya lagi.

Foto Hiasan : Pexels (Andrea Piacquadio)

Jika korang tidak betul-betul percaya dengan potensi perniagaan tesebut, bagaimana korang boleh membuatkan pembeli mempercayainya. Sejak awal, korang perlu tetap fokus dan hala tuju. Tidak perlu terlalu berfikiran jauh, hanya cipta satu garis masa merangkumi perancangan untuk perniagaan dan sasaran bulanannya.

 

IKLAN

02

Sambil berniaga, sambil timba ilmu.

Walaupun korang sudah bergelar lepasan SPM atau graduan universiti, usah pernah berhenti menuntut ilmu baharu terutamanya ilmu perniagaan. Dari situ, perancangan perniagaan tadi akan menjadi lebih kukuh dari semasa ke semasa.

via GIPHY

Untuk memastikan perniagaan SME bertahan lama memerlukan strategi penyelidikan, penyusunan data, membuat kesimpulan dan penambahbaikan. Semua itu hanya boleh terjadi dengan adanya pengalaman dan – ya – ilmu.

 

03

Customers are always right? That IS right.

IKLAN

Pelanggan ialah aset utama sesebuah perniagaan SME. Lihat kepada corak permintaan (demand) di sekeliling. Jika korang masih menjual perkara yang tidak mendatangkan keuntungan, sampai bila bisnes boleh bertahan. Jadi, dengarlah dan lihatlah keinginan pembeli.

Foto Hiasan : Pexels (Kampus Production)

Lihat paras harga yang membuatkan mereka sudi berbelanja dan bandingkannya dengan kualiti barangan atau perkhidmatan yang diberikan. Tak keterlaluan jika penulis sifatkan bahawa pelangganlah yang menentukan arah tuju bisnes korang.

 

04

Apabila sudah mula untung sedikit, jangan pula korang mula berangan. Ada je remaja yang ‘lupa diri’ sebentar apabila keuntungan mulai masuk.

via GIPHY

Mana-mana perniagaan SME berjaya mempunyai perancangan aliran tunai yang sistematik. Untung bukan sekadar untung, ia harus digunakan sebaik mungkin untuk membayar pekerja (jika ada atau jika terasa perlukan penambahan kakitangan), membayar bil, upah, bekalan, membeli inventori, mempromosikan dan memasarkan perniagaan. Walaupun perniagaan masih kecil, semua itu sudah perlu difikirkan.

IKLAN

 

05

Bercakap tentang pemasaran, kita tahu ramai remaja yang menjadikan media sosial sebagai platform utama memasarkan produk dan perkhidmatan. Sebagai permulaan, media sosial boleh membantu. Tapi setelah perniagaan makin berkembang, tentunya korang ingin mencari peluang bagi memperluaskan lagi pengaruh bisnes masing-masing.

Ada banyak platform yang boleh korang cuba. Salah satu platform yang mencuri tumpuan kami ialah portal SME360 yang diperkenalkan oleh Astro Media Solutions (AMS).

Portal yang telah membantu ramai pengusaha SME di Malaysia ini merupakan satu hub sehenti yang mengiklankan dan memasarkan perniagaan SME secara konsisten kepada pelanggan.

SME360 meliputi pakej media merentasi televisyen, radio, digital dan platform e-dagang seta melibatkan figura berpengaruh (influencer) di media sosial untuk membantu promosi. Bukan itu saja, ia menyediakan sesi konsultansi secara percuma yang membantu mencetuskan lagi buah fikiran peniaga remaja.

Dengar seperti memerlukan kos yang mahal kan. Tapi jika dilihat kembali, pakej yang ditawarkan berbaloi dengan nilai pelaburan. Ia hadir dengan produksi komplimetari hingga bernilai RM7000 (bagi pakej TV dan radio). Peniaga juga akan menerima kredit pengiklanan istimewa daripada SME360.

Di antara nama-nama berpengaruh yang telah memperolehi manfaat daripada SME360 termasuklah Aura White, Sugar Bomb dan Dato’ Dr Nazri Khan.

Haa bukan calang-calang nama tu. Oleh itu, bagi yang merasakan sudah tiba masanya untuk mereka ‘level up’ strategi perniagaan seterusnya, korang hanya perlu melayari sme.quake.com.my untuk mengetahui lebih lanjut mengenai SME360.