Jika kamu adalah salah seorang yang terpinga-pinga mengapa terdapat persembahan bunga api besar-besaran pada malam ini, jangan risau. You are not the only one.

 

Di kebanyakan bandar-bandar besar seluruh negara bermula jam 9 malam tadi, ruang udara dimeriahkan dengan persembahan bunga api yang seakan-akan tak berhenti. Ada netizen yang berkata di kawasan mereka, bunga api berterusan sehingga 15 ke 20 minit. Ada juga yang berkata, ia diselang-selikan selama 1 jam.

Sama jugalah di sekitar bandar Subang Jaya (lokasi penulis berada), ruang taman permainan di setiap kawasan perumahan dijadikan spot utama untuk anak-anak muda menyalakan bunga api secara besar-besaran. Just like a real celebration, legit !

Apa sebenarnya yang disambut sedangkan perayaan Tahun Baru Cina sudah berakhir pada minggu lepas?

IKLAN

Untuk pengetahuan korang, masyarakat berbangsa Cina sebenarnya meraikan Tahun Baru Cina selama 15 hari.

Sama jugalah seperti masyarakat berbangsa Melayu yang meraikan adat rumah terbuka selama sebulan sempena Hari Raya Aidilfitri.

Dalam tempoh 15 hari ini, ada aktiviti mengikut adat dan tradisi yang dilakukan oleh mereka mengikut kepercayaan masing-masing.

Hari pertama Tahun Baru Cina seperti yang disambut pada 12 Februari lalu menandakan permulaan tahun baru dalam kalendar masyarakat Cina dan Malaysia mengisytiharkan hari tersebut sebagai cuti umum.

IKLAN

Pada hari-hari berikutnya, tradisi lain turut dilakukan. Contohnya, tradisi anak perempuan yang sudah berkahwin menziarahi rumah ibu bapa kandungnya (Hari Kedua), tradisi menziarahi pusara (Hari Ketiga) dan malam ini / esok menandakan Hari Kelapan dan Kesembilan.

Jadi, tradisi malam Sabtu ini adalah untuk bermain bunga api?

Bukan.

Malam ini dan malam esok menandakan tarikh kelahiran Maharaja Jade dan ia merupakan Tahun Baru Hokkien yang disambut oleh komuniti Hokkien.

IKLAN

Walaupun majoriti daripada komuniti Hokkien berada di Pulau Pinang, bagi mereka yang sudah pulang ke Kuala Lumpur, mereka turut tidak melepaskan peluang untuk meraikannya.

Mengikut tradisi, komuniti Hokkien akan bersembahyang kepada Maharaja Jade pada hari tersebut. Selain itu, tebu juga digunakan sebagai simbol penting untuk diletakkan di kediaman masing-masing.

Persembahan bunga api menjadi tradisi untuk menyambut kehadiran malam kelapan dan kesembilan di Malaysia. Selalunya, skala bunga api yang dimainkan semalam akan lebih havoc berbanding hari pertama Tahun Baru Cina.

Malah, ada kawasan perumahan akan bergilir-gilir menyalakan bunga api mereka supaya ia akan berterusan sehingga melepasi detik 12 tengah malam.