Jika korang terpinga-pinga mengapa terdapat persembahan bunga api besar-besaran pada tengah malam ini, jangan risau.

You are not the only one.

Di kebanyakan bandaraya seluruh negara, ruang udara meriah dengan persembahan bunga api yang seakan-akan tidak berhenti sejak jam 9 malam.

Di sesetengah kawasan, ada persembahan bunga api yang berterusan sehingga 15 ke 20 minit. Ada juga yang berkata, laungan kuat bunga api dan mercun diselang-selikan setiap satu jam di kawasan mereka. Just like a real celebration, legit !

Jadi, apa sebenarnya yang disambut sedangkan perayaan Tahun Baru Cina sudah berakhir pada minggu lepas?

Cuti CNY Sudah Tamat Tetapi Kenapa Masih Ada Bunga Api Besar-Besaran?

IKLAN

Untuk pengetahuan, masyarakat Cina sebenarnya meraikan Tahun Baru Cina selama 15 hari. Sama jugalah seperti masyarakat Melayu yang meraikan adat rumah terbuka selama sebulan sempena Hari Raya Aidilfitri.

Dalam tempoh 15 hari ini, terdapat pelbagai aktiviti mengikut adat dan tradisi yang dilakukan oleh mereka mengikut kepercayaan masing-masing.

Hari pertama Tahun Baru Cina seperti yang disambut pada 1 Februari lalu menandakan permulaan tahun baru dalam kalendar masyarakat Cina dan Malaysia mengisytiharkan hari tersebut sebagai cuti umum.

Pada hari-hari berikutnya, tradisi lain turut dilakukan. Contohnya, tradisi anak perempuan yang sudah berkahwin menziarahi rumah ibu bapa kandungnya (Hari Kedua), tradisi menziarahi pusara (Hari Ketiga) dan tengah malam ini / esok menandakan Hari Kelapan dan Kesembilan.

IKLAN

Jadi, tradisi malam Sabtu ini adalah untuk bermain bunga api dan mercun?

Bukan.

Malam ini dan malam esok menandakan tarikh kelahiran Maharaja Jed yang bersemanyam di Tian Gong atau kayangan dan ia juga sekaligus merupakan acara Tahun Baru yang disambut oleh suku kaum Hokkien. Mereka meraikan tengah malam ini ibarat Tahun Baru Cina mereka sendiri.

IKLAN

Setibanya detik 12 tengah malam tadi, sesetengah daripada korang pasti sedikit terkejut dengan persembahan bunga api dan mercun. Ia bukan saja-saja dinyalakan tau.

Sebaliknya, ia adalah cara suku kaum Hokkien menyembah rasa syukur dan doa kepada Maharaja Jed.

Selain daripada mercun, tebu juga digunakan sebagai simbol penting untuk diletakkan di kediaman masing-masing.

Persembahan bunga api menjadi tradisi untuk menyambut kehadiran malam kelapan dan kesembilan di Malaysia. Selalunya, skala bunga api yang dimainkan tengah malam ini dan esok akan lebih havoc berbanding hari pertama Tahun Baru Cina.

Malah, ada kawasan perumahan akan bergilir-gilir menyalakan bunga api mereka supaya ia akan berterusan sehingga melepasi detik 12 tengah malam.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI