Guys, just admit it. 

Kamu semua tidak akan dapat hidup dengan senang tanpa telefon pintar atau peranti digital lain dengan sambungan Internet.

Tak dapat hiduo senang di sini makaud kami kalah kami akan mula resah, rasa tak lengkap dan gelisah. Apa taknya boleh dikatakan hidup kita sekarang uni banyak bergantung kepada peranti digital dan Internet.

Nak makan? Tengok wayang? Panggil teksi? Semuanya dilakukan dengan cukup mudah di hujung jari. 

Disebabkan itu jugakah tinjauan terbaru dari Limelight Networks Inc, melaporkan bahawa 69 peratus rakyat Malaysia tidak dapat berhenti menggunakan telefon pintar mereka walaupun untuk jangka masa sehari. 

IKLAN

Rakyat Malaysia Kini Merupakan ‘Penagih’ Tertinggi Peranti Digital

Laporan berjudul ‘State of Digital Lifestyles’ tersebut turut meletakkan Malaysia sebagai negara tertinggi yang ‘ketagih’ menggunakan peranti digital, diikuti tempat kedua negara India. 

Tinjauan yang dilakukan ini mengumpul data-data mereka dari 10 buah megara iaitu Malaysia, Perancis, Jerman, India, Itali, Jepun, Singapura, Korea Selatan, United Kingdom dan Amerika Syarikat. Kesemua responden ditanya tentang bagaimana mereka berinteraksi menggunakan media digital dan impaknya dalam kehidupan seharian. 

IKLAN

Komputer riba dan komputer desktop merupakan peranti digital kedua yang paling penting bagi responden dari Malaysia dengan 43.3 peratus mengatakan mereka tidak dapat hidup tanpa menggunakannya. 

Rakyat Malaysia Kini Merupakan ‘Penagih’ Tertinggi Peranti Digital

Untuk penggunaan e-book pula, Malaysia mencatatkan keputusan tertinggi dengan 74.7 peratus lebih cenderung memilij buku digital berbanding 25.4 peratus memilih buku fizikal. 

IKLAN

Daripada segi kandungan digital tertinggi yang digunakan rakyat Malaysia, muzik berada di tempat teratas diikuti program TV atau filem dan aplikasi. 

Apa yang menarik rakyat Malaysia tidak menyukak kandungan atau bahan di Internet yang berbayar. Dan negara kedua yang mempunyai kecenderungan sama ialah Singapura. 

Tinjauan ini telah dilakukan terhadap seramai lebih 5,000 pengguna di sepuluh negara dan berusia 18 tahun ke atas. 

Adakah korang bersetuju bahawa rakyat Melaysia sememangnya sudah ketagih tahap kronok terhadap peranti digital dan Internet? 

Sumber: BERNAMA