Sebut sahaja mengenai Rakan Muda, pastinya dak-dak 80-an dan 90-an akan terus teringatkan iklan-iklan yang selalu keudara di kaca televisyen dahulu kala.

Memang hati berkobar-kobar hendak sertai pelbagai jenis aktiviti yang dianjurkan oleh Rakan Muda, bukan? Tapi itulah sejak beberapa tahun kebelakangan ini Rakan Muda tidak lagi bergerak secara agresif seperti sekitar tahun 90-an dan awal 2000.

Namun kini, inisiatif Rakan Muda telah kembali disegarkan oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dengan objektif menjadikannya sebagai platform mengisi masa berkualiti serta menyatukan perpaduan dalam kalangan belia.

No wonder lah, KBS baru-baru ini telah berkolaborasi dengan Rakan Muda dan Astro Malaysia bagi program pertandingan sukan tarian street dance ‘Battleground Malaysia: Road To Gold’.

Program realiti yang baru sahaja keudara pada Jumaat minggu lalu ini adalah sebahagian daripada usaha penganjur untuk mengangkat potensi-potensi penari remaja di luar sana bagi mengekspresikan diri mereka menerusi budaya tarian dan muzik yang diminati generasi muda zaman ini.

Tapi jika korang tidak yakin dengan bakat tarian yang boleh digilap menerusi Battleground Malaysia: Road To Gold’, jangan risau. Itu baharu salah satu inisiatif. Ada BANYAK lagi program-program yang kini semakin rancak dianjurkan oleh Rakan Muda dari lokasi ke lokasi dengan usaha sama KBS.

ARTIKEL BERKAITAN: 

Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!
Program Jelajah Mini Rakan Muda di Petaling Jaya, Selangor.

Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja! Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja! Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!

Sekadar informasi, Rakan Muda kali ini menjadi landasan utama pelaksanaan Modal Pembangunan Belia Madani 2030 yang dilancarkan, baru-baru ini.

Buat pengetahuan korang, pelaksanaan Rakan Muda kali ini ingin memfokuskan kepada tiga fokus utama iaitu memperkukuh jenama Rakan Muda melalui 10 Gaya Hidup dengan nafas baharu dan menyerlahkan potensi generasi belia melalui penterjemahan minat serta kecenderungan positif.

Bagi fokus terakhir pula, Rakan Muda ingin memperkasa pendekatan sinergi dengan pelbagai rakan kongsi strategik dan kumpulan pelaksanaan. Ya! Pastinya banyak input baharu lagi berguna akan korang perolehi apabila menyertai Rakan Muda generasi terbaru ini.

IKLAN

Tetapi mesti ada yang tertanya-tanya sama ada Rakan Muda menetapkan lingkungan umur bagi mendaftarkan diri. Haa, korang janganlah risau kerana Rakan Muda bukan hanya terbuka kepada pelajar sekolah sehingga ke peringkat universiti sahaja. Bahkan, ia juga terbuka kepada mereka yang sudah bekerja memandangkan had umur penyertaan Rakan Muda dibuka bagi keahlian berusia 15 hingga 30 tahun.

Mengapa Belia Perlu Sertai Rakan Muda? 

Kita serba tahu betapa sinonimnya Rakan Muda dengan pelbagai jenis aktiviti bersifat outdoor yang selalu mengajak remaja bergiat aktif. Namun tahukah korang, selain daripada meluangkan masa secara berfaedah menerusi Rakan Muda, pesertanya juga rata-rata mengakui daya kemahiran masing-masing sudah bertambah baik memandangkan mereka mempunyai program ‘Skills for Life’.

Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!
Program Jelajah Mini Rakan Muda di Terengganu

Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!

Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!

Bukan sekadar itu, pesertanya juga dapat menggilap bakat, minat dan potensi yang ada pada diri sendiri. Kadangkala, kita boleh je buat tetapi daya keyakinan diri kurang. Betul tak?

Di sinilah tempat di mana korang boleh meningkatkan kemahiran dan keyakinan diri, menjalin jaringan persahabatan dan profesional serta dapat memanfaatkan masa melakukan aktiviti yang berfaedah.

IKLAN

Selanjutnya, para peserta juga akan menikmati pelbagai ganjaran melalui penyertaan program Rakan Muda daripada rakan-rakan strategiknya yang bekerjasama dengan pihak KBS termasuklah Grab, Food Panda, Shopee dan Lazada. Menariknya!

Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!
Jelajah Mini Rakan Muda di Selangor

Jadi, bagaimana cara untuk korang sertai Rakan Muda? Mudah je!

Apa yang perlu korang lakukan adalah mendaftar secara dalam talian di laman web KBS di www.kbs.qov.my/rakanmuda. Dari situ, korang akan memperolehi kemas kini berkenaan aktiviti akan datang yang bakal mereka anjurkan.

Program ‘Sekolah Rukun Negara’

Dalam pada itu, Program ‘Sekolah Rukun Negara’ pula merupakan inisiatif baharu KBS di bawah Rakan Muda (Rakan Demokrasi).

Secara asasnya, program Sekolah Rukun Negara ini diselaraskan oleh salah satu agensi di bawah KBS i-LEAD atau Institut Pembangunan dan Kecemerlangan Kepimpinan bagi menggalakkan kefahaman serta pengetahuan kita semua tentang demokrasi di kalangan belia di negara ini.

Pelaksanaannya juga adalah demi meningkatkan pengetahuan belia dalam memahami Prinsip Rukun Negara, konsep dan nilai demokrasi dengan lebih mudah lagi terperinci. Barulah ada semangat kenegaraan yang jitu!

IKLAN

Di samping mendidik belia celik, kesedaran yang tinggi dalam menjaga keharmonian negara amat penting melalui perpaduan, meraikan kepelbagaian kaum dan menghormati perbezaan agama dan budaya.

Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!
Majlis Pelancaran Rakan Muda di UKM, Bangi

Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja! Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja! Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja! Rakan Muda Diberi Nafas Baharu, Perkenal 10 Gaya Hidup. Nak Daftar Pun Mudah Sahaja!

Lihat sahajalah kepada inisiatif KBS bersama Astro Malaysia yang sedang menyiarkan Battleground Malaysia: Road to Gold.

Seperti yang kami kongsikan tadi, pertandingan sukan tarian street dance terbesar di Malaysia yang menampilkan penari-penari unggul tempatan yang mempunyai potensi untuk mengembalikan kegemilangan budaya tarian dari Malaysia ke peringkat antarabangsa.

Menerusinya, KBS dengan pemerkasaan oleh Rakan Muda berharap agar remaja di Malaysia mempunyai satu lagi outlet baharu untuk mengangkat gaya hidup Rakan Ekspresi dan Rakan Muzik yang selari dengan dunia masa kini yang bergerak pantas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Astro Gempak (@astrogempak)

Saksikan Battleground Malaysia: Road to Gold menerusi Astro RIA (saluran 104), Vinmeen (saluran 202) dan SHOWCASE (saluran 413) pada setiap hari Jumaat, jam 10 malam bermula 29 September.

Ia juga ditayangkan di Astro AEC (Saluran 306) pada setiap Sabtu, jam 11 malam bermula 30 September.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.