Sebuah syarikat penerbangan antarabangsa Qatar Airways telah menawarkan pakej Flight to Nowhere dan dilaporkan bahawa penerbangan selama tujuh jam di Outback Australia dan Great Barrier Reef telah habis dijual hanya dalam masa 10 minit sahaja.

Mungkin ramai yang sudah merindui pengalaman ‘terbang’ di atas awan kerana sekatan sempadan yang ketat telah pun dikuatkuasa disebabkan wabak COVID-19. Oleh yang demikian, Qatar Airways mengambil inisiatif menawarkan pakej Flight to Nowhere bagi memberi peluang kepada individu yang sudah gian nak menggembara di udara.

Qatar Airways Tawar Penerbangan Tanpa Destinasi, 134 Tiket Dijual Dalam Masa Hanya 10 Minit

Kebanyakan syarikat penerbangan di dunia termasuk Taiwan’s EVA Airways Corp dan Japan’s ANA Holdings Inc sangat terkesan ekoran kesan pandemik ini. Mereka memerlukan pendapatan serta perlu memastikan lesen juruterbang mereka kekal aktif dan kerana itu pihak syarikat menawarkan penerbangan khas untuk lawatan bersiar-siar.

IKLAN

Walaupun tiket penerbangan dijual dengan harga $787 (RM3,256) sehingga $3787 (RM15,667) bergantung kepada jenis seat, namun sebanyak 134 tempat duduk yang disediakan habis dijual dalam masa 10 minit sahaja.

Khabarnya, Singapore Airlines juga sedang meneliti perancangan untuk menawarkan penerbangan tanpa destinasi bermula bulan hadapan.

Qatar Airways Tawar Penerbangan Tanpa Destinasi, 134 Tiket Dijual Dalam Masa Hanya 10 Minit

IKLAN

Konsep penerbangan tanpa destinasi ini bukanlah sesuatu yang baru kerana Antartica Flights telah menyewa jet Qantas untuk penerbangan indah di Antartika selama 26 tahun.

Bagi Thai Airways International pula, syarikat penerbangan mereka menawarkan pengalaman makan seperti di dalam penerbangan yang disajikan daripada tempat duduk kepada penumpang.

IKLAN

Qatar Airways Tawar Penerbangan Tanpa Destinasi, 134 Tiket Dijual Dalam Masa Hanya 10 Minit

Macam-macam usaha yang dilakukan oleh syarikat penerbangan untuk mereka terus survive ketika wabak pandemik ini. Sama-sama kita doakan agar keadaan kembali pulih seperti dahulu.

Sumber: nationalpost.com