Hari yang paling ‘ditakuti’ oleh gadis seluruh dunia yang meminati Putera Harry akhirnya tiba juga!

Setelah bertahun-tahun spekulasi melibatkan bila Putera Harry akan mendirikan rumah tangga berterbangan, akhirnya adik kepada pewaris kedua takhta Britain itu bakal mengahwini teman wanitanya, Meghan Markle.

Menurut sumber rasmi istana, majlis dijadualkan berlangsung pada musim bunga 2018. Tak lama lagi dah tu!

Menurut kenyataan Kensington Palace melalui laman Twitter, Putera Harry telah memberitahu Ratu Elizabeth dan seisi keluarga diraja mengenai berita baik itu. Beliau juga telah mendapat restu daripada keluarga Meghan.

Terlebih dahulu, Putera Harry telah mengikat tali pertunangan dengan Meghan pada awal bulan ini.

=============================

 

Kini, apabila Putera Harry telahpun menjadi milik orang, ramai yang tercari-cari siapa pula bakal mengisi ruang kosong ‘Putera Bujang’ yang ditinggalkan oleh beliau. Mungkin ada yang boleh beralih minat kepada lima orang putera pilihan REMAJA ini.

Putera Sebastien dari Luxembourg, 25

Sebelum tahun 2017, tidak ramai orang yang memperkatakan tentang Putera Sebastien. Hanya selepas foto beliau menyambut hari jadi ke-25 tersebar pada April lalu, ramai menunjukkan minat untuk mengetahui beliau dengan lebih mendalam.

Putera Harry Bakal Kahwin Tahun Depan, Ini 5 Lagi Putera Bujang Kacak

Beliau adalah putera bongsu kepada Grand Duke Henri dan Grand Duchess Maria Teresa. Pemilik nama penuh Putera Sebastien Henri Marie Guillaume, Prince of Nassau itu kini berada di Akademi Sandhurst United Kingdom bersama Raja Muda Jordan, Putera Hussein untuk menjalani latihan.

Pada masa lapang, Putera Sebastian gemar terlibat dalam sukan ragbi sejak di Universiti Steubenville, Ohio lagi. Selain ragbi, beliau juga sukakan sukan renang, ski dan mendaki. Hhm, dakilah Gunung Kinabalu. Moga bertemu di sana, eh!

IKLAN

 

Putera Mahkota Hussein dari Jordan, 23

Bercakap mengenai rakan kepada Putera Sebastien ini, beliau tampil sedikit berbeza apabila beliau cukup aktif di Instagram. Link di sini, you are welcome.

Putera Harry Bakal Kahwin Tahun Depan, Ini 5 Lagi Putera Bujang Kacak

Putera Mahkota Hussein bin Abdullah merupakan waris kepada institusi diraja Jordan dan merupakan seorang yang cukup cool! Selain daripada boleh mendapatkan tiket ke Met Ball di New York, beliau juga menyukai aktiviti lasak dan berkelakian seperti bermotorsikal dan sukan ekstrem.

Lihat sajalah gambar yang dimuat naik oleh beliau di Instagram. (Okay korang dah scroll habis, kan)

Putera Mahkota Hussein juga pernah menjadi individu termuda untuk berucap di mesyuarat kaunsil Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 2015 (ketika berumur 20 tahun) di mana beliau membentangkan cara untuk mengelakkan belia daripada terjebak dalam grup ekstremis. Sudahlah pandai bermain bola sepak, pandai dan berkepimpinan pula tu!

 

IKLAN

Putera Joachim dari Belgium, 25

Tidak banyak perkara peribadi yang dikongsikan oleh putera berusia 25 tahun ini sebenarnya. Manakan tidak, akaun Twitter-nya telah lama dibiarkan sepi sejak tahun 2012.

Mungkin beliau sudah beralih ke akaun SnapChat kot, hehe. #OkayHambar

Putera Harry Bakal Kahwin Tahun Depan, Ini 5 Lagi Putera Bujang Kacak

Apapun, Putera Joachim telahpun memperoleh ijazah Sarjana Muda dari sebuah universiti di Milan dan kini dilaporkan sedang mengikuti latihan ketenteraan bersama angkatan Belgium.

Dengan karakter yang penuh misteri dan pandangan mata yang tajam, gadis seluruh dunia masih suka merenung wajah beliau walaupun mereka terpaksa berpuas hati dengan beberapa keping gambar saja.

 

Putera Mahkota Hamdan dari Dubai, 29

Walaupun beliau sedikit berusia berbanding empat orang putera pilihan kami, tetapi itu langsung tidak mempunyai efek ke atas daya tarikan Putera Mahkota ini.

Putera Harry Bakal Kahwin Tahun Depan, Ini 5 Lagi Putera Bujang Kacak

IKLAN

Sheikh Hamdan Bin Mohammed atau lebih mesra dikenali dengan panggilan Fazza seperti yang digunakan untuk akaun Instagram beliau ialah seorang putera yang boleh dikatakan sempurna pada pandangan ramai gadis.

Wajah beliau yang kacak, sifat pentingkan keluarga dan anak buah serta kebolehan untuk berjaya dalam sukan equestrian sehingga meraih pingat emas sudah cukup untuk membuatkan semua gadis mendengus, “aww..”

Selain daripada sukan berkuda itu, Putera Hamdan juga mempunyai minat mendalam untuk jentera kereta berkuasa tinggi dan aktiviti skydiving. Hmm, patik pun sanggup terjun bersama!

 

Putera Mateen dari Brunei, 26

Setelah berakhirnya Sukan SEA KL 2017 pada bulan Ogos yang lalu, mana-mana senarai eligible princes tidak sah tanpa kelibat Putera Mateen.

Putera Harry Bakal Kahwin Tahun Depan, Ini 5 Lagi Putera Bujang Kacak

Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Abdul Mateen atau lebih dikenali sebagai Putera Mateen di kalangan orang ramai merupakan anak lelaki keempat Sultan Hassanal Bolkiah.

Selain daripada sukan Polo yang disertai beliau pada Sukan SEA lalu, Putera Mateen juga pernah bermain untuk pasukan bola sepak Brunei iaitu AM Gunners selain pernah bertanding dalam sukan Badminton pada peringkat nasional.

Putera Mateen juga mendalami aktiviti selam skuba melalui abang-abang angkat beliau. Hasilnya, Putera Meteen berjaya mendapatkan sijil kursus PADI Open Water Course. Namun, bukan hanya sijil itu yang diperolehi beliau.

Nothing like flying over home sweet home, literally ??? #tb

A post shared by Mateen (@tmski) on

Pada tahun lalu, Putera Mateen juga membuktikan beliau antara golongan bijaksana seperti ahli keluarga beliau lain  apabila berjaya menghabiskan ijazah Sarjana dalam Diplomasi Antarabangsa dari Universiti London.

Fun Facts: Followers Putera Mateen di Instagram telahpun meningkat dua kali ganda, dari 360,000 (Mac 2017) ke 723,000 (November). Makin susahlah korang nak pikat beliau!