Biasalah bila dah teruk sangat perlu bekerja atau belajar melebihi tengah malam, mulalah linggkaran gelap bawah mata ataupun dark circles mulai mengancam!

Selain daripada kurang tidur, dark circles juga boleh berpunca daripada faktor lain seperti stres dan gaya hidup tak sihat.

Namun, jenis dark circles rupanya berbeza antara satu sama lain. Malah, cara merawatnya pun ada perbezaannya. Cer tengok kalau korang hadapi masalah yang mana.

 

Warna Keunguan

Punca Dark Circles Pun Ada Beza, Korang Yang Mana?

IKLAN

Ia selalu berlaku kepada mereka yang berkulit cerah. Disebabkan faktor genetik itu, pembuluh darah di bahagian mata ‘menyerlahkan’ lagi dark circles jika mata tak mendapat rehat yang cukup.

 

Warna Kebiruan

Punca Dark Circles Pun Ada Beza, Korang Yang Mana?

IKLAN

Korang mesti berdepan masalah warna kebiruan ini jika kekurangan tidur. Ini kerana darah tak berjalan dengan lancar kebahagian mata.

Lebih teruk jika bahagian putih pada mata mulai bertukar kemerahan. Solusinya, ‘qada’ tidur! Dan jaga pola tidur korang agar kembali stabil.

 

IKLAN

Warna kecoklatan

Punca Dark Circles Pun Ada Beza, Korang Yang Mana?

Busted! Korang selalu merasa gatal pada bahagian mata dan mengesat mata dengan kasar.

Seperti masalah kulit kepala, bahagian mata merasa gatal mungkin kerana faktor kekeringan kulit. Untuk mengelak ia dari berterusan, sapukan eye cream atau pakai eye mask pada setiap malam. Produk tersebut boleh memberi lembapan lebih pada mata.

Selain itu, perbanyakan makanan dengan kandungan mineral dan vitamin. Kurangkan makanan yang berminyak okay!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI