Lepas habis SPM mesti ada yang dah buat plan nak sambung belajar dekat mana kan? Kadang bila dah ada aim nak masuk sekian-sekian kolej, tapi duit pulak tak berapa nak cukup. Maklum saja kos pembelajaran di pusat pengajian tinggi ni pun boleh tahan. Lebih-lebih lagi kalau kolej swasta.

Jadi apa boleh anda buat?

Menurut Lukman Khiruddin di laman twitter miliknya, bagi pelajar insititut pengajian tinggi (IPT) atau yang bakal melanjutkan pelajaran, PTPTN adalah option terakhir yang perlu anda mohon.

Kenapa? Ha, baca thread ini kalau nak tahu lebih lanjut.

1. First semester (before masuk uni), apply Yayasan Negeri/Jabatan Zakat/Baitulmal untuk temporary money to pay your fees & monthly allowance.

2. Tugas anda untuk first semester, cuba sebaik mungkin score 3.50 dan ke atas. Second semester, apply scholarship.

3. Second semester apply scholarship, anda layak apply menggunakan result first semester. Majority of scholarship takkan tengok result SPM dah.

4. Tak perlu paranoid kalau result SPM anda tak memuaskan, benda dah lepas. Yang penting result first semester memuaskan (CGPA 3.50 dan ke atas)

5. Kalau first semester result tak berapa nak memuaskan, cuba lagi second semester. Repeat step 3 untuk semester ke-3 untuk apply scholarship.

IKLAN

6. Most of scholarship (SPM/undergrads/post) buka bulan Januari hingga Mei setiap tahun. Setiap scholarship berbeza requirement, berbeza tarikh tutup.

7. List scholarship untuk IPTA:

– Yayasan Daya Diri

– Yayasan Tun Rahah

– JPA Dermasiswa/JPA PIDN

– Yayasan Negeri

IKLAN

– The Straits Times

8. Banyak scholarship yang ramai tak tahu. Yang kita tahu, MARA dan JPA je. Cuba rajin sikit google..

Tak pun, Kumpulan Media Karangkraf sendiri ada memberikan biasiswa untuk para pelajar lepasan SPM, STPM & Diploma yang nak sambung pelajaran ke peringkat Asasi, Diploma dan Ijazah.

Antara universiti swasta yang ditaja oleh Biasiswa Karangkraf ini adalah:

– SEGi

IKLAN

– UNIRAZAK

– UNISEL

– UNITAR

– KUIS- KLMUC/COSMOPOINT

– RANACO

– INSTEDT

Macam mana nak mohon? Anda boleh memuat turun borang permohonan di sini.

Untuk keterangan lanjut, sila layari karangkraf.com/dana

Lepas ni tak ada lagi alasan mana nak cekau duit kalau nak sambung study kan?