Jika kita sebutkan pusat pelancongan popular di Negeri Sembilan iaitu Port Dickson, serta-merta bayangan fikiran kita akan melayang kepada imej kawasan berkelah sekeluarga, aktiviti beriadah sama ada di dalam air atau di darat mahupun pelbagai lokasi restoran BBQ di deretan tepi pantai.
Tidak pula kita akan memuji Port Dickson pada zaman ini disebabkan kawasan perairannya yang indah menjadi habitat terumbu karang, seperti di pulau peranginan Malaysia lain seperti di Langkawi, Sipadan dan Tioman.
Well, imej di Port Dickson itu mungkin sekali akan berubah tidak lama lagi apabila ada usaha restorasi daripada pihak berkuasa Negeri Sembilan untuk menternak terumbu karang di sana secara perlahan-lahan.
Kongsi Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Sembilan iaitu Encik Halimi Abu Hanip, pasukan penyelam Bahagian Taman Laut dan Pengurusan Sumber kini sedang melaksanakan pemantau kesihatan dan litupan karang bersama-sama Jabatan Perikanan Negeri Sembilan. Mereka khabarnya telah memilih beberapa lokasi bersesuaian seperti di Tanjung Tuan, Bagan Pinang dan di Pantai Tanjung Biru.
Ads
Bukan itu sahaja, pasukan penyelam juga telah menyelam di dua kawasan yang kaya dengan terumbu karang iaitu di ‘Monkey Bay’ dan Pantai Purnama.
Di Pantai Tanjung Biru yang lebih dikenali sebagai Blue Lagoon dalam kalangan pelancong tempatan misalnya, ia menyimpan sumber terumbu karang yang cantik. Kini, kawasan yang telah dikenal pasti di sana telah diwartakan sebagai kawasan larangan untuk nelayan di bawah Akta Perikanan 1985.
Manakala bagi penyelam yang ingin melakukan kajian di sini, mereka harus mendapatkan kebenaran pihak berwajib terlebih dahulu dan hanya boleh melihat saja. Mereka tidak dibenarkan mengambil karang ini.
Jadi, habitat terumbu karang ini belumlah lagi diusahakan dalam skala besar sehingga ia boleh dibuka kepada pelancong seperti yang berlaku di negeri Sabah, Pahang dan Terengganu sebagai contoh. Namun ini adalah permulaan yang baik buat ekosistem marin Negeri Sembilan.
Cer tonton video yang dikongsikan menerusi Facebook Jabatan Perikanan Negeri Sembilan ini bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas :
Ads
Bercakap mengenai jenis-jenis terumbu karang di sana, ia adalah daripada jenis tahan lasak di persekitaran lautan yang agak keruh seperti di Negeri Sembilan. Semoga projek restorasi ini akan berjalan lancar agar khazanah alam semulajadi kita di kawasan lautan boleh bertahan lama.
Mana tahu satu hari nanti, pelancong akan ke Port Dickson untuk aktiviti menyelam pula.
Sebelum kita dalam menyelam di Port Dickson, jom lihat lokasi menyelam menarik di dalam Malaysia untuk korang kunjungi.
Perkahwinan Meghan Markle dengan Putera Harry menjadi sorotan seluruh dunia. Bukan kerana Harry yang dahulunya dikenali memiliki ramai teman wanita, sebaliknya disebabkan keturunan Megan yang berkulit hitam.
Bekas pelakon Hollywood yang merupakan wanita berketurunan Afrika-Amerika di sebelah ibunya berkahwin dengan Putera Harry pada 2018 dan kini dikurniakan dua cahaya mata. Seiring dengan perkahwinannnya itu, Meghan secara automatic menjadi kerabat Diraja dan bergelar Duchess of Sussex.
Namun tahukah anda Meghan bukanlah wanita kulit hitam pertama yang menjadi kerabat Diraja bergelar dalam sesebuah institusi Diraja negara barat.
Sebaliknya Angela Gisela Brown terlebih dahulu menjadi seorang puteri apabila dia berkahwin dengan Putera Maximillian dari negara kecil, Leichtenstein pada tahun 2000. Putera Maximillian menrupakan anakanda kedua Putera Hand Adam II dan Puteri Marie.
Setelah berkahwin dia kini digelar Puteri Angela dan memiliki seorang cahayamata dikenali sebagai Putera Alfons yang dilahirkan pada tahun 2001. Jika dilihat mengenai persamaan di antara Angela dan Meghan, mereka berdua sama-sama lebih tua berbanding suami mereka.
Angela memiliki jarak umur 11 tahun dengan Putera Maximillian manakala Meghan pula tiga tahun lebih tua berbanding Putera Harry.
Seperti Meghan, Angela juga merupakan seorang warganegara Amerika Syarikat yang mana dia dan keluarganya bermastautin ke negara tersebut dari Panama pada usia lima tahun.
Angela merupakan seorang pereka fesyen sebelum bergelar kerabat Diraja dan dia pernah bekerja bersama jenama terkemuka, Adrienne Vittadini. Dia merupakan bekas pejalar Parsons School of Design.
Angela memilih untuk mereka sendiri rekaan busana perkahwinannya saat berkahwin dengan Putera Maximillian. Namun apa yang menarik mengenai busana tersebut, jika diamati gaun perkahwinan Meghan Markle yang direkan oleh rumah fesyen Celine kelihatan hampir sama seperti rekaannya. Suratan atau kebetulan?
Kini pada usia 64 tahun, Puteri Angela bahagia bersama suaminya dan keluarga Diraja ini cukup privasi tentang kehidupan mereka, namun kadang-kala mereka tetap muncul di majlis keraian untuk negara kecil tersebut.
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Memang tak dinafikan makanan Korea juga antara yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Tengok sahaja lambakan restoran makanan Korea yang ada di Malaysia ini.
Kali ini REMAJA nak kongsikan beberapa resepi makanan Korea yang mudah untuk korang cuba di rumah.
Cuba 5 Makanan KOREA Popular, Boleh Masak Sendiri Di Rumah!
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea)
BAHAN-BAHAN :
Bahan japchae :
200gm dangmyeon @ suhun Korea
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
2 ekor sotong | dihiris
10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
2 sudu makan kicap cair
½ sudu makan gula
2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru.
3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata.
4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
130gm tteokbokki * kek beras panjang
1 keping ikan | dihiris
2 keping fucuk ikan | dihiris
113gm kobis | dihiris
3 cawan stok ikan bilis @ air
3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan gula
1 sudu makan bawang putih | cincang
Daun bawang secukupnya | dihiris serong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis
2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit.
3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam
4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasa : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea
Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea)
BAHAN-BAHAN :
450gm dada ayam | dipotong dadu
¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
2 sudu teh kicap cair
2 sudu teh minyak bijan
3 sudu makan minyak masak
¼ sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan madu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
1 sudu teh halia dipotong halus
2 keping keju
3 sudu makan air
Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap
4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit
5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING
JUL 17 2019 RASA FARIDAH TALIB RESEPI CINA & KOREA
BAHAN-BAHAN :
Bahan perap kepak ayam:
6 keping kepak ayam
½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
½ cawan tepung ubi kentang
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
1 sudu makan madu
4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
3 ulas bawang putih | cincang
½ sudu makan kicap masin
1 sudu makan cuka
1 sudu makan minyak bijan
½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK :
1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika.
5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan.
7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea)
BAHAN-BAHAN :
150gm tuna
340gm kimchi | dihiris
1 sudu makan mentega
2 ½ cawan air
1 sudu makan gochugaru
½ cawan jus air kimchi
230gm tauhu | dipotong dadu
Garam secukup rasa
Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna.
2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk.
3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru.
4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam .
5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kesan parut pada tubuh badan terutama kesan dari kudis buta sangat menjejaskan keyakinan individu dan meresahkan lebih-lebih lagi apabila berdepan khalayak ramai.
Kudis buta terjadi disebabkan oleh gigitan kutu yang bernama Sarcoptes Scabiei.Ia lazimnya berlaku dengan kegatalan teruk di beberapa bahagian tubuh, sehingga merimaskan kerana asyik tergaru-garu. Hasil sedap bergaru itu, timbul pula kudis yang menghitam dan sukar untuk dihilangkan.
Jangan risau, semua benda ada ubatnya. Parut kudis buta ini juga penawarnya, bukan sahaja dari segi sains perubatan tapi dari segi perubatan tradisional! Guna 5 bahan natural yang bakal penulis kongsikan ini, pasti ada perubahan pada kaki dan tubuh.
5 BAHAN ASLI HILANGKAN PARUT KUDIS BUTA
1. Minyak Cengkih
Cengkih Foto Via Pexels
Minyak cengkih memiliki kesan antioksidan, antimikrobia, anestetik dan insektisida yang dipercayai mampu menyumbang untuk menyembuh parut kudis buta.
Ada kajian pada tahun 2010 mengatakan bahawa ia boleh membunuh kutu Sarcoptes scabiei pada luar serta yang tenggelam dalam kulit daripada terus membiak dan bertelur.
Walau bagaimanapun, sebelum menggunakannya, anda perlu dapatkan nasihat doktor untuk mengelakkan kesan sampingan yang tak diingini.
2. Gel Lidah Buaya
Aloevera Foto Pexels
Gel lidah buaya ini berfungsi melegakan dan menyembuhkan kulit yang terengsa disebabkan oleh faktor risiko seperti cahaya matahari, alat solek atau jangkitan kutu.
Pada tahun 2009, kajian telah membuktikan ia boleh melegakan kudis buta dengan peratus keberkesanan hampir sama seperti ubat sapu Benzyl Benzoate.
Kelebihan gel lidah buaya ini adalah anda boleh cuba pada parut kudis buta kerana ia tidak membawa kesan sampingan berbahaya.
Minyak nimba juga dipercayai mampu merawati kudis buta kerana mempunyai kesan antiradang, antibakteria, alagesik dan komponen aktif yang lain.
Pada tahun 2008, ada kajian yang telah menunjukkan bahawa penggunaan ekstrak minyak ini telah berjaya merawat isu scabies selepas beberapa minggu.
Demi menjauhkan diri dari kesan sampingan yang tidak diingini, anda perlu mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakannya.
4. Lada Cayyene
Foto Via Pexels
Lada Cayyene ini sebenarnya adalah lada cili merah pedas. Ia mampu melegakan rawaran kondisi kudis batu.
Terdapat kajian pada tahun 2010 yang membuktikan kesakitan kronik pada tisu lembut dapat dikurangkan dengan kandungan capsaicin yang ada dalam rempah ini.
Akan tetapi, pengambilan yang terlalu banyak akan memudaratkan iaitu menyebabkan rasa pijar pada kulit juga akan membuatkan anda berasa ketidakselesaan.
5. Minyak Pohon Teh
Foto Via Medical News Today
Sebenarnya minyak pohon teh adalah rawatan yang dalam bentuk ubatan sapuan paling efektif disebabkan kebolehannya yang mampu menyembuhkan ruam serta rasa gagal pada kulit kerana kudis buta.
Pada tahun 2016, satu kajian telah menunjukkan ia telah berjaya menyembuhkan kudis buta yang tidak berkesan melalui rawatan klinikal.
Ini kerana minyak pohon teh mampu membunuh kutu dan seumpamanya dengan bantuan sifatnya yang antibakteria, antiradang, antigatal dan akarisida.
Semoga bermanfaat dan korang dapat kulit yang licin seperti dulu kala!
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Nama alat muzik tradisional Brunei, Gulintangan mungkin kedengaran asing dalam kalangan masyarakat di Malaysia.Namun apabila ia digunakan dalam persembahan penyanyi kelahiran Brunei, Rizal Rasid...