Sekolah akan terus ditutup sehingga sekurang-kurangnya 9 November ini.

 

Arahan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya telah memaksa masyarakat untuk hidup dalam norma baharu.

Seperti yang diketahui ramai, sekolah di sekitar Lembah Klang telahpun diarahkan tutup. Malah kawasan tempat kerja untuk sektor awam mahupun swasta juga diarahkan mengurangkan jumlah pekerja ke satu peringkat demi mengelakkan situasi berkumpul.

PKPB Lanjut Hingga 9 November Di Lembah Klang

IKLAN

Mengikut perancangan awal, arahan PKPB seharusnya berakhir pada hari esok, 27 Oktober 2020. Namun selepas berlakunya insiden jumlah kes baharu positif Covid-19 terbanyak beberapa hari lepas, kerajaan tidak mempunyai pilihan lain kecuali untuk melanjutkan tempoh PKPB.

ARTIKEL BERKAITAN: 1228 Kes Buatkan Rakyat ‘Speechless’

IKLAN

Penilaian risiko yang telah dijalankan oleh anggota keselamatan Malaysia mendapati masih terdapat lokasi yang berisiko tinggi bagi penularan Covid-19 di ketiga-tiga negeri dan wilayah persekutuan ini

IKLAN
PKPB Lanjut Hingga 9 November Di Lembah Klang
Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Foto: BERNAMA.

Kata Datuk Seri Ismail Sabri, “Mengambil kira penilaian risiko terhadap penularan wabak ini, maka hari ini Kerajaan bersetuju untuk melanjutkan perintah PKPB di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Selangor selama 14 hari lagi, bermula 27 Oktober sehingga 9 November 2020.

“SOP-nya adalah SOP yang telahpun diumumkan sebelum ini,” umum beliau.

Adakah korang setuju dengan keputusan ini?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI