Kemunculan Nadhir Nasar dalam naskah filem terbarunya di samping teraju utama, Fattah Amin ibarat satu impian yang akhirnya menjadi kenyataan.

Bercakap kepada pemberita sewaktu ditemui di majlis tayangan perdana filem Pendekar Awang: Darah Indera Gajah di Putrajaya pada 3 Januari, Nadhir menyifatkan peluang yang diterimanya ini amat sukar untuk ditolak.

Pertama Kali Berkongsi Filem, Nadhir Nasar Terus ‘Click’ Dengan Senior Fattah Amin

Ini memandangkan Nadhir memandang naskar filem ini lebih daripada sekadar satu projek lakonan tetapi sebagai satu tanggungjawab yang ingin dipikul olehnya sebagai seorang anak seni tempatan.

“Selepas saya mendapat skrip Pendekar Awang dan mengetahui ia adalah sebuah naskah Kembara Studio yang hebat dengan kutipan filem Mat Kilau dahulu, saya terus terima.

“Ini kerana ia mempunyai unsur-unsur mempertingkatkan dan memperkukuhkan semangat patriotisme untuk agama, bangsa dan negara.”

I just have to do it kerana ia adalah satu tanggungjawab saya sebagai seorang pelakon untuk memainkan watak unsung hero yang jarang diceritakan.

“Untuk generasi saya yang tidaklah terlalu terdedah kepada filem-filem sejarah, filem ini memudahkan mereka untuk lebih ambil tahu menerusi karya seni,” ujarnya yang segak dalam persalinan Baju Melayu serba hitam, semalam.

IKLAN

Pertama Kali Berkongsi Filem, Nadhir Nasar Terus ‘Click’ Dengan Senior Fattah Amin

Menerusi filem Pendekar Awang: Darah Indera Gajah ini, Nadhir diberikan amanah untuk membawakan watak Tahir. Namun bukan mudah untuk juara Hero Remaja 2020 ini merealisasikan Tahir ke layar perak memandangkan persediaannya memakan masa selama tiga bulan.

“Sewaktu tempoh preparation tersebutlah, saya dapat bersembang dengan beberapa pelakon veteran seperti Namron, Wan Hanafi Su dan Amerul Affendi. Mereka adalah sekumpulan idola-idola saya!

ARTIKEL BERKAITAN: Selain Mat Kilau, 5 Pahlawan Tanah Melayu Ini Mungkin Ramai Dah Lupa! – REMAJA

IKLAN

“Jujurnya, kekuatan saya dalam cerita ini adalah Fattah Amin dan saya amat teruja (dapat bergandingan dengan beliau).

“Pertama kali kami bersua mata dan sempat berborak, okay, kami boleh click di set penggambaran. Banyak benda yang kami boleh bercakap. Begitu juga dengan Fazura yang turut banyak membantu di set.”

Pertama Kali Berkongsi Filem, Nadhir Nasar Terus ‘Click’ Dengan Senior Fattah Amin

“Bagi saya, perkara ini penting kerana kita perlu ada connection kuat di antara pengarah, pelakon dan penerbit bagi menjayakan sesebuah naskah,” kongsinya lagi.

IKLAN

Selain Fattah Amin dan Nadhir Nadhir, filem Pendekar Awang: Darah Indera Gajah turut menampilkan pelakon hebat lain seperti Nur Fazura, Heliza Helmi, Hazwani Helmi, Nam Ron, Amir Ahnaf dan ramai lagi. Tak sabarnya nak menonton di pawagam bermula 11 Januari 2024!

Harapnya, ia dapat membawa pulangan sehebat filem Mat Kilau pada tahun lalu.

BACA LAGI: “Macam Masih Dijajah Je..” Nadhir Nasar Ingatkan Semula Pentingnya Sejarah & Pengetahuan Am – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI