Pengunjung Bazaar Aidilfitri Di Jalan TAR ‘Terlupa’ Penjarakan Sosial?
Sumber: Malaysia Gazette

Makin dah nak dekat raya, makin ramailah orang yang keluar untuk mengunjungi bazaar-bazaar aidilfitri yang terletak di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Namun begitu, pengunjung yang hadir haruslah beringat bahawa kita masih belum lagi menang dalam peperangan kita dengan wabak penyakit Covid-19. Namun, ianya seperti agak sukar buat pengunjung di jalan Tengku Abdul Rahman (TAR) di Kuala Lumpur ini untuk menjaga penjarakan fizikal.

Pengunjung Bazaar Aidilfitri Di Jalan TAR ‘Terlupa’ Penjarakan Sosial?
Sumber: Harian Metro

Menurut sumber Berita Harian, walaupun pengunjung masih mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan pemakaian pelitup muka dan beratur sebelum memasuki bazaar, namun, mereka masih gagal untuk menjaga penjarakan sosial antara satu sama lain. Apa yang lagi merisaukan adalah terdapat ibu bapa yang membawa anak-anak kecil mereka bersama dan beratur secara rapat sehingga ada dikalangan mereka yang ditegur oleh anggota penguat kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang sedang melakukan rondaan.

Pengunjung Bazaar Aidilfitri Di Jalan TAR ‘Terlupa’ Penjarakan Sosial?
Sumber: Lobak Merah

Bukan itu sahaja, ada diantara peniaga di bazaar ini yang menyatakan langkah yang diambil oleh penganjur bazaar dengan mengehadkan jumlah pengunjung yang masuk membolehkan SOP antara peniaga dan pengunjung dijaga. Jumlah pengunjung yang hadir tidak menyebabkan kesesakan, cuma apabila adanya had, ianya menyebabkan mereka terpaksa beratur panjang di hadapan pintu masuk untuk menunggu giliran mereka, jadi kerana menunggu giliran mereka terlalu lama, kadang-kadang ada yang terlupa menjaga penjarakan sosial.

IKLAN

Menurut sumber lagi, peniaga kosmetik dan kuih raya, Azlina Alimunar berkata yang pandemik Covid-19 ini menyebabkan bazaar Jalan TAR tidak semeriah dulu. Kata beliau lagi, bazaar ini terbahagi kepada empat bahagian, dan disebabkan pematuhan SOP dimana pengunjung harus beratur terlebih dahulu, ramai pengunjung yang malas mengulangi proses yang sama untuk ke bahagian yang lain. Perkara sebegini sedikit sebanyak telah menjejaskan para peniaga di bazaar Jalan TAR ini.

IKLAN
Pengunjung Bazaar Aidilfitri Di Jalan TAR ‘Terlupa’ Penjarakan Sosial?
Sumber: Sinar Harian

Penganjur bazaar Aidilfitri ini juga telah mengarah untuk memperkemaskan lagi SOP termasuk menghantar laporan harian kepada Kementerian Wilayah Persekutuan berkenaan operasi itu. Arahan ini dikeluarkan susulan tersebar beberapa gambar dan video yang menunjukkan kawasan Jalan TAR yang sesak dan tiada penjarakan sosial.

IKLAN

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI