Sudah menjadi kebiasaan orang ramai apabila melakukan aktiviti rekreasi di luar, mereka akan menggunakan sunscreen dan juga body lotion bagi mengelakkan kulit daripada terbakar. Lebih-lebih lagi individu yang melakukan aktiviti di pulau seperti snorkeling dan diving.

Namun begitu, sedarkah korang bahawa penggunaan losyen badan dan krim pelindung matahari yang digunakan itu boleh mengancam kepupusan batu karang?

Menurut Bernama, pakar penyelidik batu karang Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Dr Tan Chun Hong mengatakan sunscreen dan losyen badan berfungsi dengan membentuk satu lapisan atas permukaan kulit untuk menghalang cahaya matahari.

Jadi, jika seseorang itu berada di dalam laut, kajian menunjukkan losyen badan dan sunscreen akan larut dalam air yang mana ia akan menyebabkan bahan kimia yang ada diserap dan terkumpul dalam badan batu karang.

IKLAN
Penggunaan Sunscreen & Losyen Badan Beri Kesan Buruk Pada Hidupan Batu Karang
Gambar hiasan

Sehingga mencapai tahap tertentu, ia boleh mengakibatkan kelunturan warna, merosakkan DNA, menyebabkan tumbesaran terbantut dalam tahap juvenil dan juga boleh mengakibatkan kematian batu karang jika kuantiti yang diserap terlalu tinggi.

Kandungan dalam krim pelindung matahari yang berbahaya kepada batu karang antaranya seperti Oxybenzone, Benzophenone-1, Benzophenone-8, OD-PABA, 4-Methylbenzylidene camphor, 3-Benzylidene camphor, nano-Titanium dioxide, nano-Zinc oxide, Octinoxate dan Octocrylene.

IKLAN

Namun begitu, jelas beliau lagi, kesalahan ini tidak boleh ditunding kepada pelancong semata-mata kerana mereka tidak tahu mengenai impak aktiviti rekreasi itu, kerana tidak diberi kesedaran dan pendidikan yang mencukupi.

Beliau juga menegaskan penggunaan sunscreen dan losyen badan yang organik dapat membantu mengurangkan ancaman kemusnahan terhadap batu karang.

IKLAN
Penggunaan Sunscreen & Losyen Badan Beri Kesan Buruk Pada Hidupan Batu Karang
Gambar hiasan

Antara faktor-faktor ancaman kemusnahan batu karang adalah arus ombak kuat serta tsunami dan aktiviti manusia yang menyumbang kepada pemanasan global seperti El Nino, seterusnya berlaku fenomena kelunturan warna yang menyebabkan batu karang itu mati.

Kami pasti individu yang gemar melakukan aktiviti scuba ini adalah seorang pencinta alam sekitar. Jadi selepas ini, diharap korang akan lebih peka dan menggunakan produk organik sahaja bagi penggunaan sunscreen dan losyen badan untuk tidak memberi kesan kepada tumbuhan dalam air.

Sumber: BERNAMA