Negara Iraq bukanlah negara yang aktif menghantar wakil ke pertandingan ratu cantik, stigma dan juga kekangan dek pegangan yang konservatif menjadi halangan selain perang yang sebelum ini berlaku.

Terbaharu, wakil Baghdad Barat, Balsam Hussin telah dinobatkan sebagai pemenang Miss Iraq 2022 sekaligus menempah tiket untuk mewakili negara teluk itu ke pentas antarabangsa. Setakat ini dia telah disahkan untuk ke pertandingan Miss World dan Miss Universe 2022 yang akan berlangsung pada hujung tahun ini.

Pengacara TV Dinobat Sebagai Miss Iraq 2022, Wakil Keempat Dalam Sejarah Negara

Berjaya mengalahkan 19 peserta lain dalam pertandingan yang berlangsung pada 28 Julai 2022. Balsam yang merupakan seorang pengacara di stesen televisyen tempatan, Al Sumaria TV menjadi wakil keempat Iraq ke pertandingan Miss World dan Miss Universe.

IKLAN

Walaupun baru berusia 19 tahun, ternyata kepetahan dan kecantikan yang dimiliki menjadi sebab utama mengapa dia menjadi juara. Tempat kedua jatuh kepada Sarah Saad manakala Jihan Majid pula berpuas hati di tempat ketiga.

Kali pertama Iraq menyertai pertandingan Miss Universe adalah pada tahun 1972 menerusi perwakilan Wijdan Burhan El-Deen Sulyman. Selepas itu Iraq terus menyepi sehinggalah menghantar semula wakil pada 2016 dan 2017. Namun ketiga-tiga penyertaan itu tidak membuahkah hasil.

Pengacara TV Dinobat Sebagai Miss Iraq 2022, Wakil Keempat Dalam Sejarah Negara

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Black Beauty! Pelajar Sarjana Undang-Undang Perniagaan Dinobat Miss World Cote d’Ivoire 2022

Manakala di pentas Miss World pula, Iraq pernah menghantar wakil pada tahun 1998, 2017 dan 2021. Adakah Balsam akan menjadi peserta pertama dalam sejarah Iraq menjadi juara di pentas antarabangsa? Sama-sama kita nantikan.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber foto: Instagram Balsam Hussin

Show comments
IKLAN