Beauty with brains!

Pertandingan Miss America merupakan sebuah pertandingan ratu cantik tertua di Amerika Syarikat bahkan di dunia, ia telah diadakan sejak tahun 1921 lagi. Uniknya pemenang pertandingan ini tidak akan mewakili negara untuk ke mana-mana pertandingan peringkat antarabangsa.

Sebaliknya Miss America lebih memfokuskan kepada pemerkasaan wanita menerusi pemberian biasiswa pelajaran. Jadi tidak hairanlah jika peserta-peserta pertandingan ini semuanya memiliki latar pendidikan yang baik. Menariknya, acara baju renang tidak lagi diadakan sebagai sebahagian dari cabaran dalam pertandingan ini.

Penerima Anugerah Dekan & Pelajar Kejuruteraan Nuklear Dinobatkan Sebagai Miss America 2023

IKLAN

Terbaharu, Grace Stanke,20, berasal dari Wisconsin telah dinobatkan sebagai Miss America 2023.Dia berjaya mengalahkan 50 peserta lain untuk memenangi sebuah mahkota dan juga biasiswa bernilai USD50 ribu. Pelajar dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Nuklear dari University of Wisconsin ini telah dimahkotakan oleh pemenang Miss America 2022, Emma Broyles.

Grace bermain biola dalam segmen bakat, menjawab soalan di atas pentas, berjalan di landasan dengan gaun petang dan menekankan matlamat kerjayanya sebagai penyokong kuasa nuclear. Dia memukau panel hakim dengan jawapannya semasa segmen permaidani merah dan juga soal jawab di pusingan akhir.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Gadis Keturunan Korea Dinobat Sebagai Miss America 2022

Penerima Anugerah Dekan & Pelajar Kejuruteraan Nuklear Dinobatkan Sebagai Miss America 2023
Satu momen menarik, Miss America 2022 menggayakan gaun dengan wajah-wajah pemenang Miss America sebelum ini. Iconic!

Miss New York, Taryn Delanie Smith dinobatkan sebagai naib juara. Manakala Miss Texas, Averie Bishop dinobatkan sebagai pemenang tempat ketiga. Melengkapkan kedudukan lima terbaik adalah wakil West Virginia, Elizabeth Lynch dan wakil Georgia, Kelsey Hollis. Mereka masing-masing berpuas hati di kedudukan keempat dan kelima.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI