Penampilan Ed Sheeran Dalam Filem YESTERDAY, Penonton Bersorak Macam Tengok Konsert

259

Walapun berstatus penyanyi lagenda 60-an, nama kumpulan The Beatles tetap dikenali oleh segenap masyarakat dunia. Mana kan tidak, lagu-lagu ‘berhantu’ daripada band pop ini sering dimainkan di corong-corong radio.

Mengambil nama dari salah sebuah judul lagu The Beatles, filem Yesterday bakal menemui penonton di seluruh Malaysia bermula 27 Jun ini.

Bukan berkisarkan tentang biografi bintang pop ini, Yesterday menampilkan kelainan dengan kisah seorang lelaki, Jack Malik yang menyimpan impian untuk beraksi di konsert-konsert besar. Walaupun hanya mendapat tawaran menyanyi di tempat ‘biasa-biasa’ dan tiada siapa yang mengendahkan bakatnya, namun Jack tetap tidak berputus asa kerana dia sering mendapat sokongan daripada teman baiknya, Ellie yang juga merupakan pengurus penyanyi jalanan tersebut.

Nasib lelaki itu berubah apabila satu kejadian aneh berlaku, dimana Jack ditimpa kemalangan dan apabila sedar, dia mendapati tiada seorang pun yang mengenali The Beatles kecuali dirinya.

Penampilan istimewa Ed Sheeran

Sudah biasa mendengar lantunan suara Ed Sheeran dalam lagu-lagu hitnya, ramai yang excited bila melihat kemunculan penyanyi popular tersebut sebagai cameo dalam filem ini.

Agak janggal bila melihat Ed berlakon, tapi kehadirannya dilihat sangat membantu jalan cerita untuk jadi lebih menarik.

Kami merasakan seperti menonton sebuah konsert kerana setiap scene persembahan Ed Sheeran dan Jack Malik seolah-olah nampak real ditambah pula dengan bait-bait lirik daripada koleksi lagu The Beatles termasuklah Yesterday, Hey Jude, Let It Be dan banyak lagi.

Apa yang boleh kami katakan, secara keseluruhannya filem ini mempunyai jalan cerita yang sangat straight forward. Sesuai untuk korang yang nak menonton dengan santai tanpa perlu banyak berfikir.

Cuma apa yang boleh kami komen sikit, bab cinta antara Jack Malik dan Ellie tu macam potong sikit la. Dalam keterujaan melihat kejayaan Jack Malik yang tiba-tiba jadi superstar, agak frust juga bila di akhir filem kelihatan lebih fokus pada cinta.

Tapi, biasalah kan scene cinta ni memang wajib ada! Haha..

Nah, apa-apa pun itu hanya pendapat peribadi kami. Apa kata korang tonton sendiri di pawagam untuk merasai ‘kehadiran’ semula kumpulan pop lagenda dunia The Beatles. Sedikit-sebanyak dalam menggamit memori ‘orang-orang lama’.

Enjoice!

CER KOMEN SIKIT