Manusia tercipta dengan keunikannya masing-masing. Ada yang berkulit hitam, putih, coklat, dan ada yang bertubuh gemuk,kurus, tinggi dan juga rendah.

Secara purata, ketinggian lelaki dan perempuan di Malaysia masing-masing adalah sekitar 165 dan 153 cm. Selalunya lelaki Malaysia yang tinggi pun hanya sekitar 185 cm.

ARTIKEL BERKAITAN :: Baru Berusia 14 Tahun, Remaja Ini Bakal Diiktiraf Tertinggi Di Dunia

Dengan hanya berketinggian 65 sentimeter (sm), seorang lelaki dari Iran mendapat pengiktirafan Guinness World Records untuk kategori lelaki terpendek di dunia, lapor laman berita Wion News semalam.

Pemuda 20 Tahun Pecah Rekod Dunia, Tinggi Hanya 65 Sentimeter
Foto Via Daily Star

Afshin Esmaeil Ghaderzadeh, 20, yang tinggal di sebuah kampung terpencil di wilayah Azerbaijan Barat berkata, menjadi lelaki paling pendek di dunia terasa ‘seperti mimpi’ selepas dia didapati 6.86 sm lebih pendek daripada pemegang rekod sebelumnya.

IKLAN

Ketua Pengarang Guinness World Records, Craig Glenday dan Adjudikator Rasmi, Kanzy El Defrawy menghadiri acara pengukuran di pejabat badan penyimpan rekod dunia itu di Dubai.Afshin diukur tiga kali untuk memastikan dia mencatat rekod baharu itu.

Pemuda 20 Tahun Pecah Rekod Dunia, Tinggi Hanya 65 Sentimeter
Foto Via Daily Star

Kehidupan di Iran Utara tidak mudah untuk Afshin. Akibat tidak dapat bersekolah, dia menjadi buta huruf walaupun baru-baru ini berjaya menulis namanya sendiri. Afshin tidak dapat mengelilingi kampung tanpa bantuan ibu bapanya. Walaupun dia boleh berjalan, dia lebih suka digendong pada masa-masa tertentu.

Comel kan lelaki yang mendapat rekod terendah di dunia ini.

IKLAN

Sebelum ini, Rekod Dunia Guinness (GWR) mengiktiraf remaja lelaki berusia 18 tahun dari Nepal ini sebagai remaja paling pendek di dunia

BACA : Hanya Tinggi 73.43 Sentimeter, Remaja Lelaki Ini Diiktiraf Terpendek Di Dunia

IKLAN

Sumber : (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.