Dalam situasi pandemik seperti sekarang ini, ramai yang terjejas kerana mungkin ada yang telah diberhentikan kerja atau terpaksa dipotong gaji. Hal ini sesuatu yang amat memeritkan lebih-lebih lagi buat mereka yang sudah berkeluarga dan mempunyai anak.

Jika sebelum ini kita pernah mendengar tentang si ibu atau bapa yang tidak mampu membelikan kek di hari lahir anak mereka, situasi ini sebenarnya memang benar-benar berlaku dalam masyarakat kita.

Bagi pemilik kedai kek yang dikenali sebagai Bakeries Baker, mereka turut berkongsi kisah benar yang berlaku apabila pelanggannya hanya mampu membayar RM5.30 untuk sebiji kek.

Jom kita baca perbualan yang telah dikongsi oleh kedai kek ini.

Customer: Salam sis, saya nak tanya, ada tak kek yang paling murah untuk birthday?

IKLAN

Saya: Kek yang paling murah RM30 sis. Boleh makan 4-6 orang.

Customer: Ouhh, kalau cupcake berapa ya? Saya nak 1 saja sebab anak saya ni nak sangat makan kek sis. Tapi maklum lah, waktu sekarang ni duit sentiasa tak cukup.🤭🤭 Suami pula baru lepas kena buang kerja. Yang anak saya ni pulak asyik sebut kek je. Nak beli bahan semua mahal-mahal. Boleh ke buatkan saya 1 je cupcake. Untuk anak 😅

Saya: Dalam rumah ade berapa org sis?

IKLAN

Customer: Ade 4 orang je.

Saya: Ok sis, saya buatkan kek birthday ya.. Cukup kalau nak makan 1 family tu. Kalau tak habis, boleh simpan. Nanti anak-anak boleh makan lagi.

Kek dah siap, customer tanya, berapa harga sis, dan saya kata, bagi je berapa yang mampu bayar. Customer pun bagi rm5.30 + RM5 duit runner. Dari situlah terciptanya kek rm5.30.. 😍😍 Harga asalnya RM30.

IKLAN

Disebabkan oleh situasi ini, pemilik kedai kek tersebut terfikir untuk memberikan kek yang berharga RM30 dengan harga hanya RM5.30 bagi pelanggan yang tidak berkemampuan.

Jadi sekiranya korang tidak berkemampuan untuk meraikan sambutan hari lahir anak-anak atau keluarga, bolehlah hubungi kedai kek berkenaan okay? Tapi jangan pula korang menipu cakap tak mampu kalau diri tu mampu. Ingat, tak baik menipu tau. Hiks!

Semoga pemilik kedai kek itu juga dimurahkan rezekinya kerana memberi individu yang tidak berkemampuan merasa untuk meraikan hari lahir.

Sumber: (1)