Dalam dunia bola sepak, mungkin pemain terkenal seperti Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi gah mengungguli ranking, jumlah gol terbaik liga dan jumlah follower paling ramai di Instagram.

Bagaimanapun, percaya tak jika kami katakan yang mereka berdua bukanlah pemain bola sepak terkaya di dunia pada masa ini? Huh, siapa lagi kaya?

Pemain Bola Sepak Terkaya Dunia Bukan Berasal Dari Eropah Atau Amerika Selatan?

Perkenalkan, Faiq Bolkiah yang berusia 19 tahun yang bergelar pemain bola sepak profesional untuk kelab liga premier Leicester City.

Pemain tepi kelab itu juga merupakan anak saudara kepada Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah yang dilaporkan memiliki nilai harta sehingga 20 billion dollar.

Faiq dilahirkan di Los Angelas Amerika Syarikat dan memutuskan untuk bermain bagi pasukan nasional Brunei seawal usia 15 tahun lagi.

IKLAN

Walaupun dikategorikan sebagai pemain rookie di dalam pasukan tersebut, Faiq telahpun bermain untuk negaranya sebanyak 9 kali setakat ini dan pernah menjaringkan satu gol.

Berbekalkan satu gol sekalipun, Faiq masih merupakan pemain paling kaya di dunia.

“Saya mula bermain bola sepak sejak kecil lagi, saya sukakan pesekitaran berada di tengah padang bola. Ibu bapa saya juga selama ini memberikan sokongan tak berbelah bahagi untuk membantu saya menggapai impian bergelar pemain bola sepak.

IKLAN

“Mereka memastikan saya berlatih kuat secara fizikal dan mental,” katanya dalam temuramah baru-baru ini.

Pada tahun 2009, akademi berprestij Southampton telah diperkenal di Brunei. Namun itu bukanlah tiket pantas untuk mereka menawarkan Faiq kontrak sebagai pemain.

 

Pemain Bola Sepak Terkaya Dunia Bukan Berasal Dari Eropah Atau Amerika Selatan?
(Dari kiri): Faiq ketika berusia 15 tahun dan ketika mewakili Brunei pada usia 16 tahun di Sukan SEA 2015

Tidak lama selepas itu, kelab gergasi Arsenal menawarkan Faiq peluang untuk tempoh percubaan dan dia bermain untuk kelab tersebut dalam liga Lion City Cup di mana Faiq bermain dengan cukup bagus dan berjaya menjaringkan gol.

IKLAN

Sejak itu, beberapa kelab lain melahirkan minat untuk mengambilnya sebagai pemain. Namun Faiq, one way or another, ingin menyertai Chelsea, yang akhirnya menawarkannya kontrak selama dua tahun.

Hanya selepas setahun, Faiq kemudiannya meninggalkan Chelsea untuk bersama dengan Leicester City selama tiga tahun.

Walaupun Faiq dilahirkan dalam keluarga yang maha kaya, hakikatnya dia masih merupakan seorang remaja yang mempunyai impian dan dia bekerja keras untuk mencapainya. Atau apa pendapat korang? Adakah semua kejayaan ini hasil daripada pengaruh besar keluarga?

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI