Kalau dulu ramai yang merungut bila stuck dekat tol sebab kena beratur panjang, tambah pula bila tiba musim perayaan. Baru-baru ini,  kerajaan telah melaksanaan pengunaan sistem RFID di plaza tol yang telah berkuatkuasa pada 15 Januari lalu.

Pelekat RFID Rosak? Jangan Risau PLUS Akan Ganti Yang Baru Secara Percuma
Foto Via Berita Harian

RFID bertindak seperti pengimbas barcode jarak sejauh 27 meter dengan menggunakan scanner pada pintu plaza tol. Jarak respon imbasan pun lebih pantas iaitu sekitar 10 milisaat.

ARTIKEL BERKAITAN :Elak Kereta Tersangkut Di Palang Tol, Lelaki Ini Kongsi ‘Rahsia’ Lekat RFID

Cara pemasangannya pula, penggula hanya perlu memasang sticker pelekat yang mempunyai cip frekuensi radio khas pada kenderaan dan melalui plaza tol tanpa perlu memperlahankan kereta.

Namun timbul pula masalah utama yang ditekankan adalah masalah pelekat tag RFID yang mudah rosak dan sukar diimbas oleh sensor plaza tol.

Pelekat RFID Rosak? Jangan Risau PLUS Akan Ganti Yang Baru Secara Percuma

Mengambil serius perkara ini, PLUS mengeluarkan beberapa inisiatif bagi menyelesaikan masalah tersebut. Antara tindakan yang telah dilakukan adalah :

IKLAN

1. Tambah pasukan di plaza tol

PLUS telah menambah kakitangan untuk membantu para pengguna di plaza tol, serta meningkatkan keterlihatan papan tanda arah untuk meningkatkan pengenalan lorong RFID.

2. Imbas tag RFID secara manual

Kakitangan tol akan menggunakan peranti mudah alih untuk mengimbas tag RFID sekiranya ada pengguna yang mengalami masalah pengesanan di lorong RFID. Andaikata tag masih tidak dapat dikesan, kupon untuk diagnostik pengesanan penuh di pusat fitmen Touch ‘n Go yang terdekat akan disediakan.

IKLAN

3. Percuma ganti pelekat tag RFID

Jika pelekat tag RFID pengguna masih mempunyai isu pengesanan selepas ujian dijalankan, pihak Touch ‘n Go akan menggantikan tag pelekat RFID secara percuma.

Tambah pihak PLUS lagi, sebanyak 10% pengguna telah beralih kepada kaedah pembayaran tanpa tunai RFID selepas ia dilaksanakan pada 15 Januari 2022 di seluruh Lebuhraya Utara-Selatan pada hujung minggu lalu.

BACA: RFID Dijangka Kurangkan Kesesakan Di Plaza Tol

IKLAN

Para pengguna dialu-alukan untuk memberikan sebarang maklum balas melalui talian PLUSLine 1800-88-0000 dan chatbot PLUS atau P.U.T.R.I melalui Aplikasi PLUS.

Selamat mencuba!

****

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber : Vocket

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI