Apabila kerajaan mengumumkan bahawa sekolah sudah boleh dibuka semula sebelum ini, pelbagai SOP perlu dipatuhi demi memastikan kesihatan murid terjaga.

Ini mungkin mimpi ngeri buat mak dan ayah semua apabila Jabatan Kesihatan Perak mengesahkan satu kes positif COVID-19 dikesan membabitkan seorang pelajar sekolah.

Pelajar Positif Covid-19, 3 Lagi Sekolah Di Perak Diarah Tutup

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, NGO dan Masyarakat Sivil negeri Razman Zakaria berkata sekolah terlibat adalah Sekolah Kebangsaan (SK) Tanah Kebun di Parit Buntar dan SK Klebang Jaya serta Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Aminuddin Baki, Chemor, kedua-duanya di Ipoh.

IKLAN

Beliau berkata pihaknya dimaklumkan pelajar terbabit disahkan positif jangkitan COVID-19 pada 16 Okt lepas.

Pelajar Positif Covid-19, 3 Lagi Sekolah Di Perak Diarah Tutup

“Surat arahan penutupan sekolah selama tujuh hari sehingga 25 Okt sudah dikeluarkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri dan diedarkan ke sekolah terbabit bagi tujuan kerja-kerja pembersihan dan disinfeksi,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.
Penutupan terbaharu itu menjadikan jumlah sekolah yang ditutup di Perak disebabkan terdapat jangkitkan wabak COVID-19 membabitkan guru dan pelajar adalah sebanyak empat termasuk SK Lekir Batu 8 di Sitiawan, Manjung yang ditutup tujuh hari sejak 14 Okt lepas.

IKLAN

Sementara itu, enam sekolah di daerah Larut, Matang dan Selama yang ditutup tujuh hari sejak 12 Okt iaitu SMK King Edward VII; SMK (P) Treacher Methodist; SK Convent Kota; SMK Bukit Jana, Kamunting dan SK Taman Jana, Kamunting yang semuanya di Taiping serta SK Ulu Mengkuang, Selama dibuka semula hari ini.

IKLAN

Moga kita semua mematuhi SOP dan dijauhkan dari pandemik maut ini.

— BERNAMA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI