Foto Via Daily Mail

Kanta lekap mungkin kelihatan mudah pakai dan glamor.

Tetapi salah langkah, boleh buat mata sakit atau kurang daya penglihatan tau. Semakin ramai pemakai kanta lekap remaja yang mengalami masalah penglihatan akibat kesalahan yang mereka lakukan semasa pemakaian.

ARTIKEL BERKAITAN : Risiko Mata Boleh Jadi Buta Jika Memakai Contact Lens Sama Berulang Kali – Dr Aida

Pelajar Buta Sebelah Mata, Gara-Gara Tidur Dengan Kanta Lekap

Baru-baru ini seorang pelajar kolej yang tertidur dengan kanta lekap menjadi buta sebelah mata selepas dijangkiti parasit yang jarang ditemui.

IKLAN

Remaja yang dimaksudkan ialah Mike Krumholz, 21 tahun tinggal di Florida memberitahu bahawa dia hanya tertidur seketika dalam 40 minit dengan memakai kanta lekap selepas membuat kerja sambilan di pusat jagaan kanak-kanak pada Disember lalu.

Apabila tersedar dari tidurnya, Mike mendapati matanya rasa tidak selesa dan berwarna merah jambu. Tambahnya lagi, keadaan matanya mengambil masa lebih sebulan untuk mendapatkan diagnosis yang betul selepas beberapa temu janji dengan doktor.

IKLAN
Pelajar Buta Sebelah Mata, Gara-Gara Tidur Dengan Kanta Lekap
Foto Via Daily Star

Tidak lama kemudian, doktor mendiagnosis Mike dengan jangkitan mata hingga boleh menyebabkan buta dan penyakit itu dipanggil sebagai Keratitis Acanthamoeba. Penyakit ini jarang ditemui dan gejala yang terdapat dalam penyakit tersebut adalah sakit mata, kemerahan, penglihatan kabur, kepekaan terhadap cahaya, sensasi sesuatu pada mata, dan koyakan yang berlebihan.

Kejadian yang menimpa Mike Krumholz menyebabkan dia tidak boleh lagi bekerja dan sukar menyambung pengajian di universiti.

IKLAN

Untuk pengetahuan korang, bukan hanya tidur, memakai kanta lekap terlalu lama sahaja sudah boleh berisiko 7 kali lebih tinggi mengalami keradangan pada kornea (keratitis).

BACA LAGI : Mata Dijangkiti Ulser Selepas Tidur Dengan Contact Lens! 5 Kesalahan Ni Pun Selalu Korang Lakukan

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI