Categories: Ce Citer

Peguam Ini Ajar Bagaimana Nak Draf Surat Perjanjian Sebelum Beri Kawan Pinjam Duit, Boleh Buat Sendiri Di Rumah

Biasakan kawan-kawan minta tolong time sesak. Manis mulutnya berjanji untuk membayar balik sehinggakan kita rasa kasihan. Tapi bila dah dapat duit, nak bayar agak liat.

Lebih sakit hati bila tengok kawan yang kita bagi pinjam tu beli barang macam-macam, lagaknya kalah orang kaya. Bila kita minta balik wang yang dia hutang, sama ada nombor telefon kita kena block, nombor tak diangkat, nombor sudah ditukar. Lebih teruk buat-buat tak tahu atau kenal kita sebagai kawannya.

Baca tulisan peguam ini, Nor Zabetha yang tolong drafkan surat yang boleh kita buat sendiri di rumah. Kalau peminjam tak bayar selepas tempoh tamat, kita boleh saman dia di mahkamah.

Ramaikan yang hadapi kes begini tapi kita tak tahu cara bagaimana nak tuntut semula duit kita!

Apa isi kandungan Surat Perjanjian pinjaman wang sekirannya hendak buat sendiri?- Jom share.

Kalau pinjamkan pada kawan, kekasih, adik beradik, sepupu sepapat, perlu ada bukti hitam putih. Nanti nak tuntut balik tak boleh maka meleburlah hutang RM5,000 atau RM10,000 atau RM15,000. Apa pun tak dapat!

Jadi apa butiran yang perlu ada dalam perjanjian hutang yang akan diambil kira di mahkamah? Sebab kalau tak kena tempat, perjanjian anda mungkin akan jadi tak terpakai.

Ilmu perlu kongsi. Mari saya sharekan resepi nak tukis perjanjian hutang yang boleh dijadikan bukti di Mahkamah:-

  1. Letak tajuk “Pinjaman Persahabatan” ini maksud pinjaman tanpa faedah : Pada butir-butir nama PENUH, nombor kad pengenalan dan alamat TERKINI Pemberi Pinjam dan Peminjam.

    Ini bertujuan perjelaskan identiti untuk tujuan menuntut di mahkamah nanti dan senang hendak ambil tindakan. Dapatkan salinan kad pengenalan dan pulangkan dengan perkataan pinjaman.
  1. Nyatakan jumlah pinjaman: Contoh: Dengan ini saya *nama pemberi pinjam wang* Sudin telah memberikan pinjaman sebanyak RM**** kepada Ajis *nama peminjam*.
  1. Cara bayaran bagaimana? : Contoh dalam tempoh berapa bulan? Tahun? Sebulan berapa? Berapa lama?
    JANGAN! JANGAN kenakan faedah atau bunga atas pinjaman! Kerana anda bukan pemberi pinjam wang berlesen! Kalau anda letak juga jumlah faedah dalam perjanjian, perjanjian and mungkin jadi tak laku ATAU silap-silap anda kena denda DAN PENJARA dibawah Akta Pemberi Pinjam Wang dengan faedah tanpa lesen. Minimum denda RM 250,000 dan maksimum RM 1,000,000. Banyak tu!
  1. Masukkan terma pengingkaran : Contoh: Sekiranya pemimjam gagal bayar kes akan dirujuk ke mahkamah. Mahkamah mana? Cari yang berdekatan dengan tempat tinggal anda supaya jimat kos perjalanan nanti.
  1. Masukkan syarat bahawa surat menyurat untuk menuntut dari peguam dan dokumen-dokumen mahkamah akan dihantar ke alamat peminjam seperti dalam perjanjian akan dianggap serahan yang sempurna. Jadi tidak perlu bayar kos mengiklankan di surat khabar.
  2. Masukkan terma perjanjian turut mengikat waris dalam kes kematian.

Takdir tuhan siapa tahu kalau peminjam meninggal dunia, bagimana? Sekurang-kurangnya boleh tuntut dari aset si mati.

TETAPI UNTUK PINJAMAN yang bernilai kecil sesuai untuk rangka sendiri. TETAPI jika nilai puluhan atau ratusan ribu ringgit, seelok-eloknya lantik peguam. Bukan apa, kebanyakan kes hutang nilai tinggi ini, bila dibawa ke mahkamah, si peminjam pandai pusing macam-macam alasan dia cari hendak elak bayar hutang. Kemudian dia cabar perjanjian tidak sahlah. Kononnnya dia ditekan suruh tandatanganlah. Kononnya nilai dia terima tak sama dengan perjanjian.

Kalau ada peguam, ada terma-terma khas dan lebih terperinci, malah peguam boleh jadi saksi. Lantik peguam, terutama kes-kes terdapat cagaran hutang.

Sila share, untuk pengetahuan bersama supaya tidak menjadi PEMBERI PINJAM YANG TERANIAYA.

Almaswa Haji Che Ros

Comments are closed.

Recent Posts

Fenomena Gerhana Bulan Penumbra Bakal Hiasi Langit Awal Pagi Esok!

Fenomena bulan penumbra bakal berlaku pada pada awal pagi esok bersamaan 14 Syawal atau 6 Jun 2020. Menurut laman Mufti…

7 hours ago

UPM Lonjak 43 Anak Tangga Dalam Ranking Universiti Asia 2020, Daripada Kedudukan 188 Ke 145

Sistem pendidikan Malaysia sekali lagi membuktikan kejayaan apabila Universiti Putra Malaysia (UPM) melonjak 43 anak tangga dalam Time Higher Education…

7 hours ago

Goda Suami Orang! Faktanya Perempuan Tak Boleh Didakwa Di Mahkamah Sesyen Ya

Penjelasan peguam terkenal ini mungkin akan membuat kita tertanya-tanya, kenapa ada nampak seperti prejudis sedangkan kesalahannya sama. Namun sebelum kita…

8 hours ago

“This Is Not The End. Doa Kami Murah Rezeki”, Giliran AirAsia Buang Staff

Masalah hilang pekerjaan bukan hanya kerana keadaan ekonomi yang tidak stabil. Tambahan lagi dengan penularan Covid-19 tentu saja syarikat terpaksa…

8 hours ago

Gajah Bunting Mati Makan Nenas, Polis India Tangkap 2 Lelaki Lepas Viral Satu Dunia

Sejak semalam viral kisah seekor gajah bunting yang mati akibat cedera di mulut selepas memakan nenas berisi mercun diberikan oleh…

9 hours ago

“Sekutukan Allah Adalah Syirik”, Lelaki Ini Dedah PUBG ‘Mysterious Jungle’ Mampu Pesong Akidah

Jika korang merupakan pengikut pertarungan Player Unknown’s Battlegrounds (PUBG), pastinya korang tahu sukan e-sports ini bukan sahaja menjadi tapak pertarungan…

21 hours ago