Adakah korang salah seorang mangsa impak media sosial?

 

Sekiranya korang baru saja klik pada artikel ini, besar kemungkinan korang sedang melayari laman media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter – caught cha!

Tak salahpun sebenarnya untuk kita melihat perkembangan terkini di media sosial pilihan masing-masing. Namun, statistik yang baru dikeluarkan oleh pakar mengenai masa yang kita habiskan di media sosial amat merisaukan. Mereka mendapati kita menghabiskan suku hari di media sosial sahaja.

Malah, 17 peratus di kalangan rakyat Malaysia sanggup menghabiskan sejumlah sembilan jam (!) di media sosial saja pada setiap hari. OMG! Ia sebenarnya tidak mustahil memandangkan kita mempunyai lebih daripada 3 jenis aplikasi media sosial dalam telefon pintar serta pada komputer riba.

Patutlah Rabun.. Rakyat Malaysia Habiskan Suku Hari Menatap Media Sosial? Ini Buktinya

Situasi ini bukan saja merisaukan produktiviti kita sebagai rakyat Malaysia, malah ia juga membawa kesan negatif berpanjangan kepada keadaan salah satu pancaindera paling utama untuk manusia – iaitu mata.

Obsesi terhadap media sosial mengakibatkan simptom seperti mata penat dan kesakitan yang menggangu kelangsungan harian kita.

Ya, tidak salah untuk kita bergantung harap pada dunia digital.

Semua perkara pada zaman ini berkait semula kepada dunia digital – tak kiralah untuk membeli-belah, perbankan dan tentunya untuk berhubung…

 

IKLAN

Jadi Apakah Solusi Yang Ada?

Sebagai pakar industri penjagaan mata, Essilor adalah di antara jenama yang risau dengan trend melihat skrin digital ini, terutamanya di Malaysia.

Selain berterusan mengingatkan kita semua akan impak yang boleh berlaku pada mata kita jika gaya hidup di dunia digital tidak diubah, Essilor juga menyediakan solusi yang boleh diambil. Senang cerita, sediakan payung sebelum hujan!

Essilor Malaysia baru-baru ini melancarkan beberapa lensa baru yang boleh melindungi mata daripada cahaya biru merbahaya semasa menatap ke skrin digital. 3 lensa yang dimaksudkan ialah Eyezen, Crizal dan Transitions.

Lihat antara kelebihan lensa-lensa ini dalam memperbaiki pandangan seseorang dengan teknologi.

 

IKLAN

Eyezen Start

Patutlah Rabun.. Rakyat Malaysia Habiskan Suku Hari Menatap Media Sosial? Ini Buktinya

Ia mempunyai teknologi Eyezen DualOptim iaitu teknologi baru untuk lensa rabun jauh dan dekat.

Keseluruhan permukaannya secara automatik membantu seseorang mengesan objek jauh mahupun dekat bergantung kepada ‘power’ yang diperlukan oleh pemakai – there and then. Ia sesuai bagi korang yang selalu berdepan dengan simptom keletihan mata.

 

Crizal Blue UV Capture

Patutlah Rabun.. Rakyat Malaysia Habiskan Suku Hari Menatap Media Sosial? Ini Buktinya

IKLAN

Lensa ini melindungi mata daripada cahaya biru-violet negatif dan membenarkan cahaya positif sampai ke mata.

Cahaya biru sebenarnya diperlukan oleh kita semua untuk menentukan tempoh masa tidur yang kita perlukan. Ia juga membantu menguatkan lagi memori seseorang. Dengan penapis cahaya biru-violet ini, ia memberikan korang pandangan yang lebih jelas.

 

Transitions Signature Gen 8

Patutlah Rabun.. Rakyat Malaysia Habiskan Suku Hari Menatap Media Sosial? Ini Buktinya

Ini adalah di antara lensa dengan teknologi hebat untuk menyeimbangkan pandangan korang dalam pelbagai jenis situasi sekeliling. Ia melindungi mata 100% daripada cahaya UV dan cahaya biru-violet negatif sama ada di kawasan dalam mahupun luar.

*

Banyak sebenarnya kelebihan yang ditawarkan oleh Essilor Malaysia dengan lensa-lensa ini.

Istimewanya dari 1 September hingga 31 Oktober ini, Essilor menawarkan promosi diskaun sebanyak 50 peratus sekiranya membeli 2 pasang lensa. Korang boleh merebut tawaran ini di kedai optikal yang ada menjual lensa daripada Essilor.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI