Berpunca daripada jadual penggambaran drama back-to-back, finalis Dewi Remaja 2009/10 iaitu Izara Aishah mengalami masalah kulit wajah selepas terdedah kepada solekan untuk tempoh terlalu lama.

 

Untuk pengetahuan, Izara terlibat dengan penggambaran drama bersiri Jodoh-Jodoh Annisa untuk saluran Astro Prima yang melibatkan 100 buah episod. Tentunya, ia memerlukan komitmen Izara untuk bukan sahaja berlakon tetapi perlu disolek hampir setiap minggu (atau hari).

Tanpa berpeluang merehatkan diri dan kulit wajahnya daripada solekan, Izara teruskan dengan sebuah lagi projek mini siri berjudul Ombak Rindu yang baru saja selesai.

Pakar Minta Izara Aishah Berehat, Ini Petanda Kulit Kamu Juga Sensitif Mekap
Di set penggambaran Ombak Rindu.

Jadi cuba bayangkan, betapa kerapnya Izara ‘terdedah’ dengan solekan di set penggambaran dan ternyata, too much make up can do you harm.

Kongsinya dengan rakan media di Gempak, “Ketika penggambaran Jodoh-Jodoh Annisa selama setahun, kulit saya menjadi teruk especially bila babak di sebuah kilang yang penuh dengan habuk.

“Di set Ombak Rindu pula, saya perlu menyelam di dalam sungai dan kulit muka saya naik penuh dengan biji-biji tak lama selepas itu.”

Disebabkan isu kulit bermasalah ini, Izara dinasihatkan oleh doktor agar berehat sebentar daripada projek lakonan dan usah mengenakan solekan yang lama. Ini kerana jadual penggambaran yang terlalu lama membolehkan minyak dan kandungan kimia bahan solekan meresap ke dalam kulit.

IKLAN

Korang pernah alami masalah sama disebabkan solekan?

Ini 3 petanda yang menunjukkan korang juga mempunyai dilema kulit sensitif sama seperti Izara, disebabkan alat solekan.

 

01

Kulit Kering

Alat solekan menganggu proses pembaharuan sel semulajadi kulit. Lebih-lebih lagi jika korang lewat membersihkan solekan, ia boleh menyebabkan sel kulit mati untuk berkumpul. Akibatnya, kulit wajah menjadi kering dan kusam.

IKLAN
Pakar Minta Izara Aishah Berehat, Ini Petanda Kulit Kamu Juga Sensitif Mekap
Instagram

02

Garis Harus Mula Kelihatan

Oh no! Umur tak sampai 25 tahun tetapi garis halus ketara pada bahagian mata, tepi hidung dan mulut.

Menurut dermatologis Dr Robin Evans dari Amerika Syarikat, produk solekan yang korang gunakan untuk menutupi garis halus dan cela kulit boleh membuatkan kulit menjadi lebih teruk pada kawasan yang ditutupi dalam jangka masa panjang.

Ia akan ‘sebati’ dengan garis halus dan hanya menonjolkan lagi kawasan yang ingin disembunyikan.

03

Sakit Kepala

IKLAN

Eh, apa kena-mengena rasa sakit kepala dengan alat solekan?

Ia disebabkan oleh trend produk yang kini datang dengan bau-bauan. We know you love your scented make up products, girls. Namun bahan kimia yang ada padanya boleh menyebabkan simptom sakit kepala.

Menurut dermatologis Dr Frank Lipman, alat solekan adalah salah satu punca utama kepada serangan asma. Apa yang korang boleh buat adalah memilih produk yang mengandungi minyak essential dan bukannya ‘parfum’.

*

We wish Izara Aishah a speedy recovery, okay!

TONTON JUGA

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI