Sekumpulan pakar bedah di India mempercayai bahawa mereka telah berjaya membuang tumor terbesar yang pernah direkodkan. Menurut laporan media tempatan, pembedahan dan prosedur pembuangan tumor tersebut dilaporkan mengambil masa selama 7 jam.

Pesakit berkenaan yang merupakan penjual kain berusia 31 tahun bernama Santlal Pal memiliki ketumbunhan yang luar biasa besar di bahagian belakang kepalanya.

Pakar Bedah Berjaya Keluarkan Tumor Terbesar Di Dunia Daripada Kepala Seorang Jejaka

Tumor atau ketumbuhan tersebut berjaya dikeluarkan di BYL Nai Charitable Hospital di Mumbai pada 14 Februari yang lalu. Ia seberat 1.9 kilogram dan rekod sebelum ini yang pernah dicatatkan ialah 1.4 kilogram.

IKLAN

Ketua pasukan pembedahan, Profesor Trimurti Nadkarni berkata, “saiz tumor yang mempunyai saiz gergasi seperti ini amat jarang berlaku dan memberikan cabaran yang sangat tinggi kepada kami. Sepanjang pembedahan tersebut Santlal kehilangan banyak darah, namun dengan kecekapan pasukan perubatan dia dapat diselamatkan”.

Pakar Bedah Berjaya Keluarkan Tumor Terbesar Di Dunia Daripada Kepala Seorang Jejaka
Keadaan Santlal Pal sebelum pembedahan dilakukan. Foto: SWNS

 

Sebanyak 11 unit darah diperlukan sepanjang pembedahan dan Santlal memerlukan abntuan mesin pernafasan selama tiga hari sebelum dia kembali stabil.

IKLAN

Sebelum pembedahan tersebut dilakukan, Santlal menderita akibat tumor tersebut yang menyebabkan dia hampir kehilangan deria melihat di kedua belah mata. Selain itu, dia juga sangat sukar untuk melakukan kerja harian dengan baik dan selesa.

Pakar Bedah Berjaya Keluarkan Tumor Terbesar Di Dunia Daripada Kepala Seorang Jejaka
Kondisinya selepas tumor seberat 1.9 kg berjaya dikeluarkan daripada kepalanya. Foto: SWNS

 

IKLAN

Inilah kecanggihan dunia perubatan sekarang.Di Malaysia juga kita sudah punya kelengkapan perubatan yang bertaraf dunia. Dam diharapkan kisah ini boleh memberikan inspirasi khususnya buat korang yang bericta-cita menjadi pakar bedah.

Kredit foto: SWNS

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI