Tak perlu guna acuan pun boleh buat. Simple & lazat!

Takoyaki iaitu sejenis snek jalanan Jepun, memang digemari oleh rakyat Malaysia terutamanya para remaja kerana rasanya yang seakan sama seperti cucur atau cekodok.

Takoyaki merupakan snek yang berasal dari Korea Selatan Jepun berbentuk bebola yang diperbuat daripada tepung sadur berasaskan tepung gandum dan dimasak menggunakan kuali takoyaki khas. Ia biasanya diisi dengan sotong Kurita yang dikisar atau dipotong dadu, habuk tempura iaitu tenkasu, jeruk halia dan daun bawang.

Kalau korang nak tahu, Takoyaki diispirasikan daripada Akashiyaki, sejenis pau bulat kecil dari bandar raya Akashi di Wilayah Hyogo yang diperbuat daripada tepung sadur dengan telur yang banyak dan sotong Kurita.

Tetapi jangan tak percaya , resepi ini juga boleh dihasilkan seperti cucur yang hanya memerlukan 4 bahan asas sahaja. Bukan itu sahaja, anda juga boleh mengubah suai inti takoyaki ini mengikut cita rasa korang.

Untuk resepi takoyaki mudah dan sedap ini, ikuti perkongsian pengguna Twitter Resepi Makanan Malaysia telah mendapat sebanyak 3.7k retweet dan 6k like!

IKLAN

Antara bahan yang diperlukan adalah:

Bahan-bahan adunan:

 

Bahan-bahan tambahan:

IKLAN


*Korang boleh menggunakan apa sahaja bahan mengikut cita rasa anda.

Cara membuatnya pula:

3. Seterusnya masukkan bahan-bahan tambahan pilihan anda seperti sotong, sosej atau isi ketam.

IKLAN

4. Kemudian, bulatkan dan gorengkan dalam minyak yang panas.

Apabila takoyaki sudah siap digoreng, inilah hasilnya. Letakkan sos takoyaki dan mayonis dan topping pilihan anda seperti bonito flakes, daun sup dan banyak lagi!

 

Lepas ni boleh la buat sendiri. Selamat mencuba!

Sumber : Twitter Resepi Makanan Malaysia