Salam Ramadan semua pembaca REMAJA yang dikasihi.

Hari ini bermulalah bulan penuh keberkatan di mana umat Islam di seluruh dunia menjalankan ibadah puasa dan mengerjakan pelbagai ibadah.

Rata-rata umat Islam di seluruh dunia akan mula berpuasa pada hari ini iaitu 17 Mei 2018. Akan tetapi terdapat juga beberapa buah negara yang menggunakan perkiraan astronomi bagi menentukan tarikh 1 Ramadan mula berpuasa pada semalam, 16 Mei seperti di Amerika Syarikat.

Setiap kali tiba bulan Ramadan ramai yang mungkin tertanya-tanya bagaimanakah umat Islam lain di seluruh dunia menjalani ibadah Rukun Islam ketiga ini.

Negara Manakah Yang Berpuasa Selama 21 Jam? Jom Ketahui Tempoh Masa Puasa Seluruh Dunia

Kalau di negara kita jangka masa umat Islam berpuasa ialah lebih kurang 13 hingga 14 jam. Dan negara yang tempoh berpuasanya sama seperti negara kita ialah Singapura, Indonesia, Brunei dan Afrika Selatan.

IKLAN

Bagaimana pula jangka masa atau tempoh waktu puasa yang perlu dijalani oleh umat Islam di negara-negara lain? Pertama sekali, perbezaan dari segi kedudukan geografi dan jarak kedudukan dari garis waktu memainkan peranan yang menjadikan tempoh puasa itu berbeza dari sebuah tempat dengan yang lain.

Negara manakah yang tempoh puasanya paling pendek?

Umat Islam yang menetap di negara Argentina dan New Zealand hanya puasa selama kira-kira 11 jam. Waktu Imsak di Argentina ialah pada jam 6.08 pagi dan mereka berbuka pada 5.56 petang. Di New Zealand pula waktu Imsak 5.44 pagi dan berbuka pada jam 5.05 petang.

IKLAN

Untuk umat Islam di negara-negara Arab seperti Kuwait, Qatar, Bahrain, Sudan dan lain-lain lagi, mereka berpuasa antara tempoh 14 hingga 16 jam.

Manakala negara yang berpuasa sehingga 17 jam pula ialah Syiria, Afghanistan, Palestin, Tunisia, Meisr dan Pakistan.

Akan tetapi tahukah korang bahawa terdapat beberapa buah negara yang pada waktu sekarang mempunyai tempoh siang yang sangat lama?

IKLAN

Negara Manakah Yang Berpuasa Selama 21 Jam? Jom Ketahui Tempoh Masa Puasa Seluruh Dunia

Bagi umat Islam di Iceland dan Norway, mereka menjalankan ibadah puasa selama antara 20 hingga 21 jam! Umat Islam di Iceland berpuasa dari jam 2.09 pagi dan berbuka pada jam 10.29 malam, manakala di Norway pula dari 1.56 pagi sehingga 11.47 malam.

Jadi bersyukurlah korang semua yang berpuasa di Malaysia. Sekurang-kurangnya tempoh masa puasa kita tidaklah lama seperti di beberapa buah negara Eropah.

Selamat berpuasa!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI