Baru sahaja dilancarkan semalam, muzik video terbaru Blackpink, How Do You Like That telah pun mendapat lebih daripada 60 juta tontonan (setakat pagi ini) dalam hanya masa 15 jam sahaja.

Wow, memang gempak!

Namun begitu, tercetus kontroversi apabila peminat yang beragama Hindu mendakwa bahawa pihak YG Entertainment dan Blackpink tidak menghormati budaya dan agama mereka.

Sewaktu MV tersebut dilancarkan semalam, peminat yang berbangsa India menyedari bahawa semasa adengan solo Lisa, dia dilihat berada di lorong dan duduk di atas takhta. Setelah diperiksa dengan lebih dekat, mereka melihat ada patung dewa Hindu Ganesha di sebelahnya yang diletakkan di atas lantai.

Muzik Video How You Like That Cetus Kontroversi, Dikatakan Tidak Hormat Dewa Hindu “Ganesha”

Dalam agama Hindu Pantheon, Ganesha adalah salah satu dewa utama utama yang disembah dan dihormati sebagai penghalang rintangan, melambangkan kebijaksanaan dan merupakan dewa pelindung.

IKLAN

Salah satu kritikan yang dilontarkan adalah Ganesha diletakkan di lantai yang dilihat sangat tidak menghormati dewa. Orang Hindu percaya bahawa patung dewa harus selalu diletakkan di permukaan yang tinggi dan bukannya di lantai. Lisa juga memakai kasut dan dikatakan ia tidak menghormati kerana kasut tidak dibenarkan berada berdekatan dengan patung, kuil dan lain-lain.

Muzik Video How You Like That Cetus Kontroversi, Dikatakan Tidak Hormat Dewa Hindu “Ganesha”

Walau bagaimanapun, peminat lain percaya Lisa tidak mempersendakan budaya India kerana patung seperti Ganesha itu juga disembah di Thailand dengan nama Phra Phikanesuan. Di Thailand, patung tersebut digambarkan sebagai lambang Thai Department of Fine Arts dan akademi seni terkemuka di Thailand, Universiti Silapakorn.

IKLAN

Muzik Video How You Like That Cetus Kontroversi, Dikatakan Tidak Hormat Dewa Hindu “Ganesha”

Peminat berbangsa India mula menjadikan #Ganesha dan #YGapologise bagi menuntut tindakan untuk memperbaiki adengan yang ada di muzik video baru tersebut. Peminat juga telah menyatakan bahawa mereka tidak menyalahkan Lisa, tetapi ingin menerima respon dan permintaan maaf daripada YG Entertainment.

IKLAN

Namun begitu, pihak YG Entertainment dikatakan masih lagi menjawab tentang isu ini. Semoga kontroversi ini dapat diselesaikan dengan baik.

Sumber: koreaboo

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI