Foto Via Pexels

Bercakap soal gajet, bukan sekali dua kes mengenai telefon meletup.
Ingat lagi beberapa insiden tak diingini yang pernah terjadi akibat letupan telefon pintar?

Malangnya, insiden telefon meletup berlaku dan kali ini, ia mengakibatkan seorang murid sekolah rendah di Vietnam maut setelah telefonnya meletup semasa menghadiri kelas dalam talian sambil mengecas peranti tersebut.

Murid Maut Selepas Telefon Yang Dicas MELETUP Semasa Hadiri Kelas ‘Online’
Gmabar Hiasan Via Pexels

Menurut seorang pegawai kanan pendidikan, pelajar itu menggunakan telefonnya untuk menghadiri kelas dan tiba-tiba peranti itu meletup serta dilapor membakar pakaiannya.

IKLAN

Sudah menjadi norma baru, murid dn pelajar dikebanyakkan negara mempraktikan kelas dalam talian bagi mengekang penularan COVID-19. Menurut Tuoi Tre News, mangsa dikatakan sedang menghadiri kelas dalam talian di rumah dan telefon bimbit berkenaan sedang dicas ketika letupan tersebut berlaku.

Malah, kejadian itu berlaku, jiran-jiran berlari ke rumahnya dan membawa mangsa ke hospital, namun tidak dapat diselamatkan apabila murid tersebut dilaporkan meninggal dunia sebelum tiba.

IKLAN

Le Trung Son, seorang pegawai kanan pendidikan mengesahkan berita itu dan mengatakan para pegawai mengunjungi keluarga itu untuk mengucapkan takziah dan polis juga sedang menyiasat kes tersebut, tulis Daily Star.

Sama juga di negara kita, macam-macam dugaan bila kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dipraktikkan ketika ini berikutan sesi persekolahan secara bersemuka ditutup sementara dalam usaha memutuskan rantaian Covid-19.

IKLAN

Tahziah buat keluarga mangsa.

Sumber: Daily Star

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI