Insiden bunuh diri di kalangan pesakit yang disahkan positif wabak Covid-19 baru-baru ini telah dilaporkan di seluruh dunia. Malah video tular yang memaparkan seorang lelaki Itali yang tekad terjun bangunan juga menunjukkan bahawa pesakit positif boleh dilanda tekanan.

Terbaru, seorang pesakit yang masih dalam pemerhatian bagi kes Covid-19 di Hospital Serdang, Selangor bertindak untuk membunuh diri. Sekaligus ini merupakan kes pertama seumpama itu yang terjadi di Malaysia.

Sumber dari hospital tersebut mengesahkan kejadian itu terjadi, namun enggan mendedahkan sebarang maklumat dan meminta agar semua pihak menunggu kenyataan rasmi daripada pihak pengurusan.

IKLAN

Menurut laporan New Straits Times, insiden tersebut terjadi sekitar jam 7.40 malam tadi di sebuah tandas yang terletak di wad 7D.

Mangsa ditemui oleh seorang jururawat yang terus memanggil bantuan daripada bahagian keselamatan hospital.

IKLAN

Mungkin Kerana Tekanan, Lelaki Disyaki Positif Covid-19 Tekad Bunuh Diri

IKLAN

Assistant Commissioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof daripada balai polis Sepang pula memberitahu bahawa mangsa merupakan seorang lelaki berusia 62 tahun yang telah diletakkan dibawah pemerhatian sejak 26 Mac lalu.

Walaupun keputusan pemeriksaan belum diterima oleh mangsa, tidak mustahil dirinya berada dalam keadaan tertekan sebelum mengambil keputusan drastik tersebut.

Diharap tiada lagilah kes sedemikian berlaku di kalangan pesakit yang disyaki mahupun sudahpun disahkan positif Covid-19 di Malaysia.