Misteri penyebaran sebuah klip video yang menampakkan kelibat perempuan berkebaya merah di bahu jalan telah mengundang pelbagai spekulasi dan reaksi daripada netizen.

Ada yang menganggap klip tersebut adalah benar, ada juga yang menanggap ia sebenarnya video prank yang digunakan oleh sekumpulan pelajar dengan harapan ia menjadi tular.

Akhirnya, misteri kebaya merah terjawab juga pada hari ini apabila pihak Astro Shaw mengumumkan bahawa wanita berkebaya merah yang tular adalah sebahagian daripada promosi untuk filem kontroversi, Dukun.

Misteri Kebaya Merah Terjawab, Filem Dukun Temui Penonton Khamis Ini

Dukun yang dibintangi Datin Paduka Umie Aida, Allahyarham Ramli Hassan, Faizal Hussein, Alin Aman Ramli, Nam Ron, Bront Palarae, Elyana dan ramai lagi merupakan filem paling kontroversi pernah melanda Malaysia. Ini kerana Dukun telah ‘diperam’ selama 12 tahun sejak Disember 2006 lagi.

Pada waktu itu, tayangan umumnya di pawagam ‘diharamkan’ oleh Lembaga Penapisan Filem (LPF) kerana Dukun dikatakan menyentuh sensitiviti masyarakat. Ia gara-gara status Dukun sebagai karya adaptasi kes pembunuhan berprofil tinggi melibatkan Mona Fandey dan mangsanya, Datuk Mazlan idris yang dikatakan terlibat dalam kes amalan ilmu hitam.

IKLAN

Misteri Kebaya Merah Terjawab, Filem Dukun Temui Penonton Khamis Ini

Demi menjaga perasaan keluarga semua pihak yang terlibat, Dukun diharamkan.

Namun selepas tempoh 12 tahun, akhirnya hasil usaha dan kerja keras kru produksi dan pelakon terbalas juga apabila ia akan ditayangkan bermula 5 April (Khamis) ini di pawagam seluruh negara.

“Gementar Selepas 12 Tahun Menunggu”

Tentunya, individu paling gembira apabila mendengar perkembangan ini ialah pelakon utamanya, Datin Paduka Umie Aida.

IKLAN

Misteri Kebaya Merah Terjawab, Filem Dukun Temui Penonton Khamis Ini

Sebelum ini secara jujurnya, beliau sudah reda apabila harapan untuk melihat Dukun ditayangkan lebur begitu saja.

Namun, “Saya dimaklumkan seminggu yang lalu. Saya tidak menjangka sama sekali dan sudah pasti saya gementar menunggu respon penonton mengenainya.

IKLAN

Dukun bukan kerja seorang dua tetapi semua yang terbabit. Walaupun ada yang berkata filem ini sudah bocor pada bulan lalu, filem penuh dan babak sebenar dapat ditonton Khamis ini,” katanya.

Misteri Kebaya Merah Terjawab, Filem Dukun Temui Penonton Khamis Ini

Dalam pada itu, tepat jam 12 malam tadi, Astro Shaw telah melancarkan trailer rasmi Dukun di YouTube. Di dalam trailer itu, penonton boleh menyaksikan kisah ketaksuban manusia terhadap kekayaan, kuasa, kecantikan dan tentunya, elemen seram!

Karim (Faizaln Hussein) merupakan seorang peguam yang nekad mencari anaknya, Nadia (Elyana) yang hilang. Dia kemudian membuat perjanjian bersama Diana Dahlan (Umie Aida) yang ingin membantu mencari.

Cuba korang tonton sendiri trailer Dukun di bawah. Seram ke tidak?!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI