Setelah tidak hadir di konsert TWICE di Shah Alam pada pertengahan bulan Ogos, hari ini JYP Entertainment telah mengeluarkan kenyataan berkaitan ahli grup TWICE iaitu Mina.

 

Mina TWICE Bukan Penyanyi Pertama Diserang Anxiety Pentas, Lihat 4 Lagi Kes Ini

Selalu dikaitkan dengan isu serangan anxiety, kenyataan daripada JYP itu berbunyi seperti ini:

“Selepas menerima keputusan pemeriksaan daripada pakar perubatan, kami mengesahkan keadaan kesihatan Mina kini dikenali sebagai anxiety disorder. Ia setelah dia mengalami serangan anxiety tanpa amaran.

“Disebabkan simptom ini, kami sedang membincangkan masa hadapan Mina bersamanya dan ahli grup lain sehinggalah status kesihatannya mengizinkan. Oleh itu, penyertaan Mina buat masa ini akan dikurangkan..

“Kami akan lakukan sebaik mungkin untuk memastikan Mina kembali sihat. Kami meminta sokongan dan dorongan peminat.”

Mina TWICE Bukan Penyanyi Pertama Diserang Anxiety Pentas, Lihat 4 Lagi Kes Ini

Perkembangan ini berlaku selepas TWICE memperolehi Daesang untuk kali ketiga berturut-turut sejak SORIBADA 2017. Malah di media sosial, ONCE (peminat TWICE) menyokong agar Mina dikekalkan dalam grup tersebut menerusi hashtag #GetWellSoonMina dan berkata “Nine or None” (kekalkan sembilan ahli atau bubarkan).

*

Mina, bagaimanapun bukanlah penyanyi pertama yang mengalami situasi serangan anxiety ini sebenarnya. Ada 4 lagi penyanyi yang dikenal pasti baru-baru ini..

 

IKLAN

02

ZAYN MALIK

Mina TWICE Bukan Penyanyi Pertama Diserang Anxiety Pentas, Lihat 4 Lagi Kes Ini

Pada Jun 2016, Zayn yang pada waktu itu masih baru bergerak sebagai penyanyi solo dijadualkan untuk berada di atas pentas bersama Ariana Grande dan Nick Jonas.

Disebabkan serangan anxiety “paling teruk dalam sejarah kariernya”, Zayn terpaksa mengecewakan peminat di London dan membiarkan hanya 2 penyanyi lain menjayakan persembahan.

Katanya, “Mereka yang pernah diserang sebegini akan faham, mereka yang tidak pernah alaminya boleh berempati.”

 

03

JULIA MICHAELS

IKLAN

Mina TWICE Bukan Penyanyi Pertama Diserang Anxiety Pentas, Lihat 4 Lagi Kes Ini

Penyanyi ini pernah mengeluarkan lagu berjudul Anxiety bersama Selena Gomez dan dia selalu berkongsi pengalamannya dengan isu tersebut.

“Saya mula berdepan serangan anxiety ketika berusia 18 tahun. Saya baru saja menandatangani record deal dan rasa tertekan untuk melakukan persembahan.

It sent my mind and body down, I thought I was dying. Saya menjadi takut untuk melakukan apa-apa perkara. Keluar rumah. Makan. Memandu, Menulis. Setiap hari saya akan dimulakan dengan persoalan ‘what-ifs‘. ”

Bagi yang tidak pernah alaminya, Julia faham sekiranya mereka akan terkejut dan clueless. Malah, bekas teman lelaki Julia pernah memarahinya setiap kali dia diserang anxiety kerana bosan ia berlaku berulang kali.

 

04

SELENA GOMEZ

IKLAN

Mina TWICE Bukan Penyanyi Pertama Diserang Anxiety Pentas, Lihat 4 Lagi Kes Ini

Pada Oktober 2018, Selena mendapatkan rawatan untuk isu kesihatan mental selepas diserang anxiety di hospital. Pada waktu itu, Selena sedang menjalani rawatan sel darah putih rendah dan secara tiba-tiba, dia diserang.

Selena mendapatkan rawatan dialectical behavior therapy. Ketika ditemuramah oleh Harper’s Bazaar, Selena mengambil masa yang lama sebelum mengeluarkan lagu baru kerana, “Masalah depresi dan anxiety bukanlah masalah yang boleh hilang dalam sekelip mata. Saya perlu pastikan saya betul-betul sihat dahulu.”

 

05

SULLI

Mina TWICE Bukan Penyanyi Pertama Diserang Anxiety Pentas, Lihat 4 Lagi Kes Ini

Seorang lagi penyanyi grup k-Pop iaitu Sulli dari kumpulan f(X) pernah bercakap mengenai isu anxiety attack menerusi video Instagram.

Penyanyi yang kini aktif sebagai pelakon itu bukan saja diserang anxiety tetapi juga berdepan isu fobia sosial sejak kecil. “Ramai yang rapat dengan saya akan mengelak daripada berjumpa setelah mereka tahu saya ‘bermasalah’. Ia membuatkan saya lebih kecewa kerana mengetahui tak ramai orang yang faham dan akan membantu.”

BACA: 6 Selebriti Popular Mati Bunuh Diri Selepas Depresi

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI