Seorang juara takkan gentar, kan?

 

Bukan senang nak lakonkan watak sebagai pelajar disleksia. Namun Nafiz Muaz berjaya membawakan watak itu dengan baik untuk telefilem Takkan Gentar, Sabtu lalu.

Takkan Gentar menemui penonton menerusi slot Cerekarama di saluran TV3 dan ia memberikan impak besar kepada penonton. Ini berikutan jalan ceritanya yang mengisahkan liku-liku seorang atlet paralimpik untuk membuktikan diri dalam bidang sukan.

Dipuji Lakonan Kisah Atlet OKU, Nafiz Muaz Rasa Ia Tepati Semangat Merdeka
Instagram: Nafiz Muaz

 

“Takkan Gentar ialah mengenai pelajar istimewa yang kurang dari segi pelajaran tapi mempunyai bakat sukan terpendam. Dia ada kelebihan iaitu larian.

“Apa yang membuatkannya berbeza daripada cerita sukan lain adalah kisahnya yang mirip dengan kisah benar atlet paralimpik Malaysia sendiri. Jurulatihnya tak pernah putus asa kerana bersemangat untuk memberi tunjuk ajar kepada anak pelajar yang dipinggirkan ramai orang,” kata pelakon berusia 21 tahun itu.

Takkan Gentar mengisahkan Omar Ali (Eman Manan) yang gigih mengilap bakat Ibrahim (Nafiz Muaz), seorang anak muda yang mempunyai masalah pembelajaran (disleksia) dalam bidang sukan. Namun, ibunya Suri mahu anaknya tumpukan kepada pelajaran dan enggan anaknya itu kecewa jika tidak berjaya dalam pertandingan larian kelak.

IKLAN
Dipuji Lakonan Kisah Atlet OKU, Nafiz Muaz Rasa Ia Tepati Semangat Merdeka
Instagram: Nafiz Muaz

“Saya banyak belajar dengan kak Zarina Zainuddin (Suri).

“Saya panggil dia ibu dan selalu bertanya mengenai watak saya memandangkan beliau sendiri berpengalaman bersama anak-anak istimewa. Beliau tak pernah lokek untuk berkongsi kisah dan tunjuk ajar agar lakonan saya lebih menjadi.”

Nafiz juga meminta pandangan pengarahnya, Dato Ahmad Tamimi Siregar serta pelakon senior seperti Eman Manan dan Fauzi Nawawi bagi menjayakan watak Ibrahim.

Dipuji Lakonan Kisah Atlet OKU, Nafiz Muaz Rasa Ia Tepati Semangat Merdeka
Ada juga penonton yang menyamakan kisah ini dengan pemenang pingat emas Sukan Paralimpik negara, Abdul Latif Romly dan Ridzuan Puzi.

*

IKLAN

Rata-rata penonton meluahkan rasa kagum dengan telefimen Takkan Gentar memandangkan kita berada dalam bulan kemerdekaan. Bagi mereka, tidak banyak skrip seperti ini yang ditayangkan di televisyen.

“Satu lakonan yang mantap.”

“Terbaiklah, keep going.”

“Nafiz bertuah selalu dapat peluang berlakon dengan pelakon hebat seperti abang Eman.”

IKLAN

“Harap penerbit teruskan dengan drama yang memberi inspirasi kepada remaja.”

“Bagus dapat buka mata mengenai pelajar diasleksia. Masih ramai yang tak faham.”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nafiz Muaz (@nafizmuaz) on

Takkan Gentar adalah telefilem tepat untuk ditonton pada bulan kemerdekaan ini. Bukan sahaja mesej untuk tidak putus asa itu ‘sampai’ malah sedikit sebanyak ia juga dapat membuka mata orang ramai mengenai sukan paralimpik di negara ini.

Syabas kepada kesemua yang terlibat dalam menjayakan telefilem ini!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI