Sumber Foto: Facebook Ebit Lew

 

Setiap minggu, ada saja jenis bantuan yang dihulurkan oleh pasukan pendakwah terkenal, Ebit Lew di seluruh Malaysia.

 

Setelah tular mengenai kisah sependuduk kawasan kampung Semporna yang memeluk agama Islam di bawah pimpinan Ebit Lew semalam, lain pula ceritanya pada hari ini apabila usaha bantuan mereka di kawasan pantai timur Sabah dihentikan oleh pihak berkuasa.

ARTIKEL BERKAITAN : Ebit Lew Islamkan Satu Kampung Orang Bajau 

Seperti dijangka, dunia media sosial tempatan berang dengan tindakan yang diambil itu. Tambahan pula dengan muat naik di akaun Facebook Ebit Lew yang meluahkan kesedihan setelah misi bantuan bagi pembinaan sekolah di sana terpaksa ditangguhkan.

IKLAN

Malah beliau juga berkata pihaknya boleh dihukum denda RM100,000 atau penjara tiga tahun jika meneruskannya.

Di sebalik tentangan yang hadir daripada warganet, ada alasan kukuh sebenarnya mengapa misi tersebut dihentikan buat sementara waktu.

Meski Warganet Berang, Ada Sebab Kenapa Bantuan EBIT LEW Terhenti Di Sabah

Jelas Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hazani Ghazali kepada rakan media di Sinar Harian, pihaknya sentiasa mengalu-alukan kerjasama badan bukan kerajaan (NGO) untuk menganjurkan program kebajikan bagi membantu mereka yang memerlukan.

IKLAN

Pihaknya juga tidak pernah menghalang mana-mana badan sukarelawan termasuklah program Ebit Lew ini untuk dilangsungkan. Bagaimanapun, setiap tindakan untuk mengulurkan bantuan katanya perlulah merujuk kepada pihak berkuasa seperti Pejabat Daerah Polis di Semporna dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) demi soal keselamatan.

Ia bagi memastikan tiada sebarang kesulitan akan dihadapi oleh pihak Ebit Lew. Ini berikutan potensi mana-mana orang luar dari Sabah untuk diancam oleh pihak tidak bertanggungjawab di kawasan pulau dekat sana. Seperti yang korang tahu, pelbagai kes pernah berlaku membabitkan pengganas yang boleh mengancam kesejahteraan.

Lalu, arahan untuk mereka merujuk kepada pihak berkuasa itu adalah bagi mengenal pasti kawasan di sana selamat.

IKLAN

Sayu hati. Saya minta maaf pada penduduk di Pulau-Pulau di Semporna yang saya Islamkan. Saya tidak dapat lagi meneruskan…

Posted by Ebit Lew on Monday, 1 February 2021

 

Betul lah tu guys, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak.

Kita sebagai orang luar harus faham mengapa pihak di sana gusar jika ada perkara tidak elok berlaku kepada kumpulan Ebit Lew.

Isu yang dihadapi oleh Ebit Lew pada hari ini tidak seharusnya mematahkan semangatnya untuk membina kelas Al-Quran dan KAFA di sana. Cuma dari pihak REMAJA, kami berharap sangat agar pihak berkuasa tempatan di sana terutamanya dari bahagian keagamaan dapat membantu urusan penduduk yang baru saja memeluk Islam agar mereka mendapat ilmu seadanya.